Am realizat o listă cu cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont când iei masa într-o companie selectă și te invităm să iei aminte.
Reguli de bună purtare
- Dacă ești oaspete într-o adunare mai mare de oameni, nu te așeza prima la masă, deoarece politicos este să întrebi care este locul tău.
- Nu mesteca cu gura deschisă și nu vorbi prea tare. Respectă atmosfera creată de angajații restaurantului pentru tine și lasă-i și pe ceilalți să se bucure de ea.
- Nu te întinde pentru mâncarea din partea cealaltă a mesei, ca să nu-i deranjezi pe ceilalți oameni aflați la masă. Dacă vrei neapărat ceva, poți cere cuiva să-ți dea preparatul respectiv și când trebuie să faci tu acest lucru, ține cont de faptul că, de obicei, mâncarea se pasează de la stânga la dreapta.
- Nu tăia toată mâncarea din farfurie în același timp, taie doar cât mănânci o dată.
- Fii politicoasă cu chelnerul. Acesta este acolo să facă din experiența ta una cât mai plăcută și face tot ceea ce poate, dar nu este servitorul tău personal.
- Nu țipa după chelner. Folosește-te de contactul vizual ca să știi când poți ridica un deget să-l faci atent ca să-ți aducă ceva.
- Asigură-te că ești îmbrăcată potrivit ocaziei și locului în care mergeți, pentru că este considerat nepotrivit să mergi la un restaurant cu pretenții îmbrăcată în blugi și tricou, deci trebuie să verifici dacă există un dress code.
- Chiar dacă prețurile sunt ridicol de mari, nu vorbi despre ele, mai ales dacă ai fost invitată de către altcineva acolo. Dacă tu ai propus ieșirea și ati ajuns din întâmplare la un restaurant mult prea scump, atunci poți sugera subtil schimbarea acestuia.
- Când bei vin nu-ți flutura degetul mic prin aer, deoarece nu este un semn de stil, ci din contră.
Ustensilele spun totul
- Odată ce ai luat un tacâm nu trebuie să îl mai pui pe masă ci, eventual, pe farfurie.
- Dacă faci o pauză de la mâncat, pune-ți cuțitul și furculița paralele pe oricare dintre marginile farfuriei sau doar câte una pe fiecare laterală. Acestea te vor ajuta și să semnalizezi că ai terminat de mâncat sau să arăți dacă ți-a plăcut sau nu.
- Nu pune șervetul pe piept, deoarece rolul acestuia este să te ajute să îndepărtezi mâncarea de la gură. Când ai terminat de mâncat și vrei să pleci pune șervetul în stânga farfuriei.
- Nu pune niciodată șervețelele în farfurie, ci în stânga acesteia, dacă ai terminat de mâncat, și pune șervetul pe scaun, dacă vrei să te ridici, dar te întorci imediat.
- Nu folosi la nimereală tacâmurile. Dacă nu știi cum trebuie să folosești fiecare furculiță și ești la o masă cu mai multe feluri de mâncare, ține minte o regulă simplă: începe din exterior.
- Dacă există anumite platouri pe masă, nu-ți folosi propriile tacâmuri ca să te servești ci lucrează cu ustensilele pentru servire.
- Nu împinge farfuria când ai terminat de mâncat, deoarece orice chelner școlit va veni oricum să ți-o ia.
Bucură-te de atmosferă și de companie
- Cina la un restaurant cu pretenții este o ocazie în sine deci nu te lăsa perturbată de telefon și concentrează-te pe conversația cu persoana alături de care ești.
- Nu-ți pune niciodată telefonul pe masă și nu răspunde la el decât dacă este o urgență, deci mai bine îl închizi de tot.
- Ar fi frumos să nu ajungi la restaurant flămândă, deoarece o masă cu mai multe feluri de mâncare durează mai mult timp la un restaurant care se respectă. Dacă nu ai mâncat absolut nimic înainte, o să-ți ghiorțăie mațele și vei fi foarte flămândă în timp ce restul colegilor tăi de masă se vor putea bucura de o conversație plăcută și de atmosferă.
- Nu invita pe cineva la un restaurant în care n-ai mai fost niciodată, mai ales dacă este o ocazie importantă, pentru că riști ca mâncarea și servirea să nu fie pe măsura așteptărilor. Dacă te duci undeva unde ai mai fost vei știi deja ce să comanzi și ce să le recomanzi oaspeților tăi.
- Nu mânca mai repede decât ceilalți și comandă același număr de feluri precum cei cu care iei masa, ca să nu existe discrepanțe și pauze în care să vă simțiți stingheri.