Specialiştii ne împărtăşesc astăzi câteva sfaturi şi te învaţă cum să profiţi la maximum de timpul petrecut cu familia ta, mai ales când sunt implicate trei generaţii care stau, pentru o anumită perioadă, în acelaşi spaţiu - fie că este vorba de casă sau de o cabană dintr-o staţiune.
O călătorie sau excursie pe care o faceţi împreună - părinţii tăi sau ai partenerului tău, împreună cu micuţii voştri - va întări relaţiile dintre voi şi vă va ajuta să creaţi amintiri frumoase, pe care le veţi preţui toată viaţa. Cel puţin aşa apar lucrurile în teorie.
Însă şi tu poţi confirma că unele dintre cele mai de preţ amintiri din copilăria ta sunt legate de acele vacanţe sau Sărbători de iarnă pe care le-ai petrecut cu bunicii tăi. Ai ascultat poveştile lor de când erau tineri, te-ai bucurat de modul lor inteligent în care te răsfăţau, dar ai preţuit şi lucrurile pe care le-ai învăţat de la rudele mai în vârstă.
Gândindu-te retrospectiv, ai putea spune că acele clipe speciale în care aţi relaţionat - chiar dacă făceaţi parte din generaţii diferite - au funcţionat în ambele sensuri: a fost destul de clar că bunicii tăi s-au bucurat să petreacă Sărbătorile alături de tine, la fel de mult pe cât te-ai bucurat şi tu, nepoţica lor, să mergi într-o vacanţă sau excursie la bunici sau într-o staţiune de munte.
Însă acum, când şi tu ai, la rândul tău, o familie, un soţ şi copii, poate eşti preocupată de bunul mers al evenimentelor, mai ales acum, când se apropie Crăciunul şi Revelionul.
Dacă în copilărie era important, dar totodată şi o bucurie, să sărbătoreşti Crăciunul cu bunicii tăi, atunci cu siguranţă acum, când eşti mamă, este cu atât mai important pentru tine ca micuţii tăi să petreacă timp de calitate cu bunicii lor.
În ciuda gadgeturilor şi telefoanelor de care nu ne mai dezlipim, volumului de muncă de la birou şi programului încărcat, dar şi în ciuda distanţei mari care vă forţează să locuiţi departe unii de ceilalţi, ştii cât este de important să petreci timp de calitate alături de cei dragi, ca o familie unită.
Dar avantajele unor Sărbători de iarnă la care participă trei generaţii de oameni sunt destul de practice: părinţii epuizaţi ajung să îşi dorească să petreacă un timp scurt fără copii şi tot părinţii sunt, de regulă, dispuşi să apeleze la bunicul şi bunica pentru a sta cu cei mici.
Iar acesta este doar începutul aventurilor de sezon. În plus, fie că alegeţi să călătoriţi în afara oraşului, fie că petreceţi Sărbătorile de iarnă la bunicii micuţilor tăi, vei vedea că există şi alte avantaje de partea voastră, a părinţilor.
Puteţi găti acasă, bunicii vă pot da o mână de ajutor şi chiar dacă există mai multe guri de hrănit, vor exista mai mulţi adulţi sub acelaşi acoperiş care te vor ajuta să faci faţă volumului de muncă.
Sărbătorile petrecute împreună vă consolidează relaţiile
Iată câteva sfaturi şi recomandări pentru a avea parte de Sărbători de iarnă plăcute dacă sunteţi 3 generaţii sub acelaşi acoperiş:
- Încurajează-i pe bunici să le arate copiilor voştri activităţi tradiţionale sau să le împărtăşească celor mici din cunoştinţele lor - fie că este vorba de tradiţii de Crăciun din anumite zone ale României, fie că îi îndemni să facă împreună cu cei mici un om de zăpadă sau să împodobească bradul. Fiind cu un pas înaintea tuturor, nu îi lăsa pe cei mici să creadă că bunicii sunt sursa unor subiecte plictisitoare.
- Gândeşte-te la tabieturile fiecărei generaţii. De exemplu, orele la care bunicii se trezesc sau merg la culcare, orele la care decideţi să mâncaţi împreună - toate acestea reprezintă aspecte la care este bine să te gândeşti înainte de Sărbători. De pilăd, bunicilor nu le va pica tocmai bine ca cei mici să sară în patul lor la 6 dimineaţa, pentru că vor să deschidă cadourile de la Moş Crăciun. Stabileşte detaliile legate de acomodare, cine în ce cameră stă şi vei reuşi să temperezi lucrurile înainte ca Sărbătorile să se transforme într-un dezastru.
- Iar dacă mergeţi într-o staţiune, puteţi opta pentru mai multe camere în aceeaşi vilă sau pensiune. Chiar dacă vă costă mai mult, Sărbătorile petrecute împreună vor fi mai puţin stresante, iar toată lumea - atât bunicii, cât şi nepoţii - va avea propriul spaţiu în care să se retragă.
- Ia în considerare ideea de a le cumpăra părinţilor sau socrilor tăi cadouri de Crăciun de mulţumire - dacă ei sunt cei care au plătit pentru excursie sau dacă fac pe bona în majoritatea timpului.
- Pune-te de acord cu bunicii - fie că sunt socrii ori părinţii tăi - pentru a stabili cât de mult timp vor sta cu copiii pe post de bonă. Bunicii se vor bucura cu siguranţă să aibă grijă de micuţi, dar asta nu înseamnă să profiţi de ei şi să laşi copilul prea mult timp în grija lor de Sărbători.
- Dacă acestea sunt primele Sărbători de iarnă petrecute în 3 generaţii, vorbeşte cu bunicii micuţilor tăi şi spune-le să se gândească în avans cât de mult spaţiu şi cât de multă intimitate îşi doresc, în special dacă nepoţii sunt foarte mici şi zilele de dinainte de Crăciun pot fi foarte gălăgioase.
- Nu te simţi presată să petreci fiecare oră de peste zi împreună. Nu te simţi presată sau stresată de faptul că toată lumea trebuie să se implice şi să participe la toate activităţile. Uneori, chiar dacă este vorba de Sărbătorile de iarnă petrecute în familie, este plăcut să faci lucrurile în termenii tăi, în diferite combinaţii, fără să depinzi de alte persoane. (Via.)