Ce trebuie să ştii despre copilul singur la părinţi
El sau ea este iubirea vieţii tale, mândria şi bucuria ta. La bine şi la rău, el sau ea se va bucura de toată dragostea şi toată atenţia ta. Din această cauză, copiii singuri la părinţi tind să se maturizeze rapid, trăiesc pentru a le face altora pe plac şi sunt lideri înnăscuţi.
1. Învaţă-ţi copilul să împartă, să negocieze, să aibă tact
Fără fraţi sau surori mai mari, copiii singuri la părinţi (mai ales dacă sunt şi singuratici) tind să fie critici şi chiar mai mult decât un pic, au tendinţa de a fi egocentrici. Ceea ce înseamnă că micuţii singuri la părinţi întâmpină dificultăţi când sunt nevoiţi să înveţe să împărtăşească, să negocieze sau să aibă tact.
Copiii singuri la părinţi tind să îşi proiecteze gândurile, sentimentele şi motivele asupra altora, chiar întrerupându-i pe oameni dacă este necesar. Ca părinte, este important ca tu să exerciţi controlul şi să îţi disciplinezi copilul aşa cum este necesar, arătându-i lui sau ei că nu poate scăpa aşa uşor, având un comportament ce nu poate fi scuzat. Aşa că îl poţi învăţa să negocieze şi să împartă lucruri cu alţi copii.
2. Învaţă-ţi copilul "să se oprească şi să miroasă trandafirii"
Copiii singuri la părinţi au tendinţa de a fi ambiţioşi, întreprinzători, plini de energie şi dispuşi să facă sacrificii pentru a avea succes. Cu toate acestea, asta îl poate determina pe copilul tău pasionat de pian, spre exemplu, să se supună singur unor presiuni şi situaţii stresante pentru a învăţa întreaga operă a unui compozitor înainte de a merge la culcare.
Aici trebuie să intervii. E important să îi permiţi copilului tău să ştie că este un lucru bun să îşi stabilească obiective, dar spune-i că există şi alte lucruri în viaţă, pe lângă muncă, şi că tu nu vei fi mai puţin mândră de el sau de ea dacă micuţul nu ajunge un mare pianist până la absolvirea şcolii generale.
3. Copilul trebuie să înveţe să facă lucrui pe cont propriu
Deoarece fiica sau fiul tău este singurul tău copil, cel mai probabil îţi dedici o mare parte din orele de peste zi nevoilor ei/lui. Ei bine, acest lucru poate însemna şi că ea sau el nu va învăţa niciodată cum să facă ceva pe cont propriu, mai ales dacă tu stai toată ziua pentru a analiza nevoile sale.
Este bine să fii apropiată de copilul tău şi să acţionezi ca şi când ai fi profesorul ei sau lui, dar în acelaşi timp este important să îl expui pe cel mic, din când în când, la situaţii pline de incertitudine, astfel încât fiica sau fiul tău să îşi poată dezvolta abilităţile de rezolvare a problemelor şi să îşi poată afirma independenţa.
Pe termen lung, fiul sau fiica ta va face greşeli şi va trebui să remedieze situaţiile respective fără ajutorul tău, aşa că mai bine îţi înveţi copilul de la o vârstă fragedă să se descurce fără tine.
4. Învaţă-ţi copilul de ce e important să socializeze cu alţi copii
O lecţie importantă pentru copilul singur la părinţi este să îi arăţi cum poate evita perioadele de timp în care este singur. Deoarece nu au fraţi sau surori, copiii singuri la părinţi pot deveni singuratici. I
ar pentru a împiedica să se simtă singuri, copiii adeseori îşi fac prieteni imaginari sau pot crea legături imaginare cu obiectele neînsufleţite, cum ar fi păpuşile sau animalele de pluş. Nu contează cât de multă atenţie îi acorzi singurului tău copil. Uneori, copiii singuri la părinţi au nevoie pur şi simplu de cineva de vârsta lor, cu care să poată relaţiona.
Astfel, tu, ca mamă, e bine să faci un efort în plus pentru a-ţi ajuta copilul să socializeze cu colegii lui, cu micuţii de vârsta lui de la şcoală sau de la grădiniţă. Învaţă-l cât de important este să interacţioneze şi să se joace cu alţi copii.
5. Învaţă-ţi copilul să râdă
Potrivit specialiştilor, copiii singuri la părinţi pot fi atât de logici, de academici şi de clari în gândire încât aceşti micuţi pot deveni extrem de serioşi şi nu reuşesc să vadă umorul din anumi lucruri sau situaţii.
Deşi nu există nicio "reţetă" prestabilită pentru a-ţi "învăţa" copilul să aibă simţul umorului, încearcă să fii un model bun pentru el sau ea: evită să fii un părinte excesiv de disciplinat şi zâmbeşte şi râzi, fii deschisă cu copilul tău şi glumiţi împreună pe diverse teme. Sunt şanse mari ca cel mic să îţi urmeze exemplul.
6. Învaţă-ţi copilul că "nu" înseamnă "nu"
Ca mamă, vrei ca fiul sau fiica ta să îşi amintească acest lucru: "nu" înseamnă "nu". Copiii singuri la părinţi trăiesc pentru a-şi mulţumi şi a le face pe plac părinţilor lor, aşa că poate fi destul de dificil pentru tine, ca mamă, să refuzi cererile şi ofertel celui mic. Dar oare fiul sau fiica ta are, spre exemplu, timp (sau vrea) să te ajute să îi faci baie câinelui?
Învaţă-l pe cel mic că a fi selectiv în ceea ce priveşte activităţile sale de acasă sau de la şcoală nu te va dezamăgi şi nu îţi va răni sentimentele. Iar învăţându-l să spună "nu", copilul tău va fi mai bine pregătit să îşi facă lista de priorităţi pentru acea zi, dar şi pentru a prioritiza milioanele de lucruri de pe lista sa. (Sursa)