Conform datelor prezentate de compania Estée Lauder la Întâlnirea Anuală a Societății pentru Investigarea Problemelor Dermatologice, polenul, acea substanță fină emisă de flori în perioada germinației, este unul dintre factorii principali ai poluării, având efecte similare cu cele ale radiațiilor, produselor de pigmentare ale pielii și gazelor de eșapament, a chimicalelor și a fumului, fiind astfel dăunător pentru piele. Polenul atacă celulele și produce scurgeri din nas, mâncărimi în ochi și senzație de strănut.
Cum îți afectează polenul pielea
1. Oprește producția de colagen
Cercetătorii credeau că polenul atacă pielea doar ca efect secundar al alergiei, dar acum s-a descoperit că el este direct răspunzător pentru deteriorarea foliculilor de piele. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza faptului că restricționează producția de colagen, adică acea proteină care dă elasticitate pielii și fără de care tenul tău își pierde strălucirea și începe să aibă linii fine.
Soluția: Potrivit oameniilor de știință, vitamina C este esențială pentru sintetizarea colagenului, deci caută produse de îngrijire ale pielii care să o conțină și să aibă și alți antioxidanți, mănâncă fructe și legume bogate în vitamina C și, eventual, ia un supliment alimentar, dar doar după ce te consulți cu medicul tău.
2. Îngreunează funcțiile barierei protectoare ale pielii
Dacă bariera protectoare este afectată, pielea are tendința să se usuce, să se irite și să te mănânce. Pentru a combate aceste efecte nocive trebuie să urmărești ingredientele care au proprietăți de regenerare, precum ceramidele.
Soluția: După cum spune dermatologul Tiina Meder, caută creme hidratante îmbogățite cu dimethicone, cyclomethicone și alte tipuri de silicon, iar dacă preferi produsele organice, verifică să aibă la bază uleiuri cu acizi grași saturați, precum uleiul de avocado, untul de shea sau uleiul de jojoba. În plus, evită uleiul de cocos, pentru că este comedogenic, uleiurile esențiale și extractele din flori, pentru că în combinație cu polenul înrăutățesc starea tenului.
3. Duce la o reacție inflamatorie a pielii
În primul rând, ți se umflă ochii, apoi apar iritațiile, zonele care te mănâncă, roșeața și problemele deja existente, cum ar fi eczemele, psoriazisul și rozaceea se înrăutățesc. Cei mai vulnerabili sunt oamenii cu pielea sensibilă, cei cu pielea grasă și acnee, deoarece porii măriți și inflamațiile asociate cu pielea grasă permit proteinelor din polen să penetreze pielea.
Soluția: Indiferent de tipul sau nuanța pielii, problemele trebuie tratate cu produse specializate și trebuie avută multă răbdare. Însă vestea proastă este că nu poți controla nivelul poluării și al polenului din aer, dar din fericire poți aplica diverși antioxidanți și acizi, pentru a contracara efectele acestora.
3 moduri în care polenul îți distruge pielea
Cele mai cunoscute efecte ale alergiei la polen sunt mâncărimea ochilor și senzația continua de strănut, dar problemele nu se opresc aici.