Ghimbirul are multe beneficii pentru sănătatea ta şi, după cum probabil ştii, a fost folosit ca remediu natural pentru a combate multe afecţiuni - începând de la greţurile matinale şi până la flatulenţă.
Dar dincolo de întrebuinţările tradiţionale, ştiinţa a dovedit că ghimbirul este un puternic superaliment care poate creşte puterea creierului tău, stimulează imunitatea şi poate chiar să lupte împotriva cancerului.
Iată mai jos câteva motive convingătoare ce îţi arată că ghimbirul merită să ocupe un loc de cinste în fiecare bucătărie.
1. Este un ajutor puternic în tratarea problemelor digestive
Te-ai întrebat de ce alegi ghimbirul atunci când te "loveşte" o durere de stomac? Ghimbirul este extrem de eficient în combaterea senzaţiilor de greaţă. În plus, dacă te-ai luptat cu gripa sau răceala, ştii că dacă ai sorbit un ceai de ghimbir, acesta te-a ajutat. În plus, acelaşi ghimbir poate ameliora problemele la stomac.
O mică doză de ghimbir - cuprinsă între 1,1 şi 1,5 grame - s-a dovedit a fi eficientă şi a ajutat multe persoane să se simtă mai bine - începând de la pacienţii care fac chimioterapie şi până la femeile însărcinate care au greţuri matinale.
Ghimbirul, de asemenea, te ajută să te simţi mai bine după ce ai mâncat prea mult. Un studiu din Taiwan a descoperit că, în cazul oamenilor sănătoşi, suplimentele alimentare cu ghimbir (capsule cu ghimbir de aproximativ 1 gram) au accelerat digestia cu până la 50%. Acestea sunt veşti bune pentru persoanele care suferă de indigestie cronică sau flatulenţă.
În plus, ghimbirul pare să accelereze şi secreţia de salivă şi de lichide digestive. Aşa că dacă te simţi prea plină după o masă copioasă, disconfortul tău poate fi ameliorat dacă vei mânca feliuşe de ghimbir proaspăt sau dacă bei un ceai de ghimbir.
2. Ghimbirul poate stimula imunitatea
Gingerolul este ingredientul activ care se găseşte în ghimbirul proaspăt şi care poate reduce riscul de infecţie. Tocmai din acest motiv, sucul de ghimbir sau un ceai de ghimbir reprezintă aliatul suprem în lupta împotriva răcelii şi gripei. Mai multe studii au constatat că gingerolul poate fi un aliat cu proprietăţi antibacteriene, el poate lupta împotriva virusurilor rezistente la medicamente şi inhibă dezvoltarea altor tulpini de virusuri.
3. Ghimbirul este un calmant natural şi eficient al durerilor
Fie că este vorba de o durere cronică la nivelul articulaţiilor, de sindromul premenstrual sau de o durere de cap sau de sinusuri, ghimbirul ar putea fi răspunsul natural la toate aceste probleme.
La fel ca turmericul, ghimbirul are proprietăţi antiinflamatorii care pot ameliora durerile provocate de osteoartrită şi artrita reumatoidă.
În cadrul unui studiu efectuat pe un număr de 247 de persoane cu dureri ale articulaţiei genunchiului, suplimentarea cu ghimbir s-a dovedit a fi eficientă în ameliorarea durerilor şi în reducerea simptomelor de osteoartrită.
În plus, ghimbirul nu trebuie luat sub formă de pastile pentru a ajuta la ameliorarea durerilor. Acesta poate fi aplicat local, sub formă de cremă sau alifie, iar în scurt timp scade durerea şi rigiditatea din articulaţii.
Crampele şi durerile ce vin la pachet cu sindromul premenstrual nu îţi dau pace? Renunţă la ibuprofen şi la calmante. Mai bine optezi pentru un gram de ghimbir ras, în primele 3 zile ale ciclului menstrual. Sursa.