Iata mai jos cateva dintre cele mai populare mituri legate de somn si descopera pe baza informatiilor de la medicii specialisti in neuropsihologie de ce nu poti sa dormi:
Mitul 1. Toata lumea are nevoie de 8 ore de somn pe noapte. Crezi ca cei mai multi experti sunt de acord cu aceasta regula? Te inseli. Depinde de fiecare adult sanatos in parte. Din moment ce nevoile noastre de somn sunt partial mostenite, unii dintre noi au nevoie de mai mult de 8 ore, altii au nevoie de mai putin.
Pentru a-ti da seama de cat de multe ore de somn ai nevoie, incearca sa tii un jurnal timp de o saptamana sau doua, notand in el cat de multe ore de somn ai in fiecare noapte si cat de alerta te simti a doua zi, fara sa apelezi la stimulente, cum ar fi cafeaua sau sa te stropesti cu apa rece pe fata, dupa-amiaza. Daca ai nevoie de stimulente care sa te tina treaza, inseamna ca nu dormi suficient.
Mitul 2: Daca tragi un pui de somn la amiaza, iti va ruina somnul din timpul noptii. Acest lucru este adevarat doar daca suferi de insomnie. In caz contrar, un pui de somn te poate ajuta sa iti imbunatatesti performanta mai tarziu in acea zi, spun expertii. De fapt, spun americanii, angajatorii ar trebui nu doar sa recomande somnul in timpul programului, ci sa le ofere si facilitati in acest sens angajatilor care lucreaza in tura de noapte.
Ce ar trebui sa faci: Trage un pui de somn mai devreme in timpul zilei (cat mai devreme cu putinta), astfel incat ceasul tau interior sa poata construi "foamea" necesara pentru somn care te va face sa adormi la caderea noptii. Si nu dormi mai mult de 30 de minute. (Poti sa iti setezi alarma la ceas sau la telefon sa te trezeasca dupa acest interval). Daca dormi mai mult de atat, vei avea mai multe sanse sa te trezesti dintr-un somn adanc si sa te simti ametita. Daca tragi un pui de somn prea scurt, nu te vei simti odihnita.
Mitul 3: Poti sa recuperezi orele de somn in weekend. Daca nu suferi de insomnie, este posibil, teoretic, sa poti sa compensezi pentru anumite ore de somn pierdute daca dormi si motai mai mult in timpul weekendului. Dar nu este ceva realist. Daca ai activitati planificate in prima parte a zilei de sambata si lucrezi in ture ciudate, sunt sanse destul de mari sa nu poti sa recuperezi somnul dupa care tanjesti atat de mult. Vei ajunge sa inchei saptamana cu ochii rosii, cu o lipsa si mai mare de somn.
Ce poti sa faci: Intodeauna va fi mai bine daca reusesti sa ai parte de un somn bun in fiecare noapte. Dar daca ajungi sa strangi ore de somn pierdute in timpul saptamanii de lucru, incearca sa dormi asa cum trebuie in weekend sau sa tragi un pui de somn cel putin. Sursa: prevention.com.
Citeste si: 10 minute pentru o sanatate mai buna
Top trucuri pentru un somn mai bun in acest sezon
10 motive pentru care merita sa te inscrii la un curs de yoga