Dacă preferi o dietă vegetariană, ştii deja că vânăta este adesea folosită pe post de înlocuitor pentru carne. Ce nu ştiai, însă, este faptul că vânăta este descrisă de specialişti ca fiind o sursă de proteine incompletă , întrucât îi lipsesc numeroşi aminoacizi esenţiali ce se regăsesc, de regulă în carne. În plus, nici nu este prea bogată în vitamine şi minerale.
Singurul beneficiu notabil al consumului de vinete se regăseşte în coaja acestora. Coaja de vânătă este bogată în nasunină, un antioxidant care poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei.
Dincolo de acest beneficiu minor, vinetele sunt bogate în oxalaţi de calciu, care duc la formarea pietrelor la rinichi în cazul consumului frecvent.
Unde mai pui că textura vinetei este o adevărată capcană calorică. Dacă le foloseşti ca ingrediente într-un preparat pe bază de ulei sau unt, ei bine află că pulpa de vânătă absoarbe cu uşurinţă toate grăsimile şi uite aşa ajungi să crezi că mănânci sănătos şi când colo, o porţie de vinete cu parmezan îţi poate aduce până la 620 de calorii şi 41 de grame de grăsimi!