Iată câteva întrebări pe care să ţi le pui înainte de a da iama prin frigider:
1. Când şi cât ai mâncat ultima oară?
Experienţa senzaţiei de foame diferă de la un om la altul, însă mecanismul digestiei nu diferă atât de mult. Dacă au trecut mai multe ore de la ultima masă sau a fost o porţie foarte mică, ar putea fi cazul să mănânci. Însă dacă ai mâncat consistent în urmă cu puţin timp sau chiar ai avut şi o gustare în urmă cu mai puţin de o oră, cel mai probabil nu ai nevoie de mâncare. O aplicaţie care să îţi contorizeze aportul caloric şi să îţi facă recomandări ar fi ideală pentru a-ţi da seama exact cât şi când mănânci, astfel încât să eviţi capcana falsei senzaţii de foame.
2. Ce altceva se mai întâmplă? Ce simţi de fapt?
Oare eşti plictisita? Te simţi anxioasă sau stresată? Ai senzaţia că eşti singură sau te frustrează ceva? Poate chiar încerci să amâni momentul în care te apuci de ceva ce ai de făcut. Toate aceste stări emoţionale sunt recunoscute pentru faptul că îţi pot provoca falsa senzaţie de foame. Dacă te afli într-o astfel de situaţie, nu te agăţa automat de prima gustare pe care o prinzi şi vezi dacă nu cumva poţi scăpa altfel de disconfortul emoţional.
3. Ai mânca orice sau doar ţi-e poftă de ceva anume?
Dacă te tentează o gogoaşă, o porţie de cartofi prăjiţi sau de paste, fă o pauză şi întreabă-te dacă n-ar fi bună chiar şi o salată simplă. Dacă nu te simţi atrasă de ideea de a mânca aproape orice pentru a-ţi potoli foamea, ei bine, înseamnă că nu îţi este cu adevărat foame. Este un semnal de alarmă la care trebuie să fii atentă mereu, pentru că poftele te pot păcăli frecvent.
4. Dacă bei puţină apă sau faci altceva, mai simţi că îţi este foame?
Umple un pahar cu apă şi ocupă-te de altceva pentru câteva momente. Apucă-te de muncă sau sună pe cineva şi vezi dacă ulterior mai simţi că vrei să mănânci. Dacă peste 10 minute senzaţia se potoleşte, înseamnă că era altceva la mijloc.