Pe lângă cancerul mamar, această boală este a doua în topul bolilor periculoase care ameninţă sănătatea femeilor.
Cancerul de col uterin nu prezintă întotdeauna simptome în stadiile incipiente ale bolii, dar testările regulate (precum testul Babeş Papanicolau) te pot ajuta să descoperi celulele anormale de la nivelul colului uterin, celule care, dacă se dezvoltă în mod anormal, pot provoca această formă de cancer.
De asemenea, medicii ne avertizează că semnele şi simptomele timpurii ale acestei boli fatale pentru femei nu ar trebui ignorate.
Reţine: în stadii incipiente, boala nu prezintă niciun fel de simptome. Dar primele semnale de alarmă care pot indica faptul că un cancer se dezvoltă şi se extinde sunt următoarele:
1. Durere la nivelul picioarelor
În stadiul incipient al dezvoltării celulelor canceroase, un anumit procent de femei a suferit de pe urma umflăturilor şi durerii de la nivelul picioarelor. După acest prim stadiu, colul uterin este umflat şi poate obstrucţiona circulaţia normală a sângelui, aspect care duce la umflarea şi durerea de la nivelul picioarelor.
2. Probleme urinare
Testele de urină te pot ajuta să afli dacă ai cancer la nivelul colului uterin, scriu cei de la healthyfoodstar.com. Dacă cancerul a fost diagnosticat în acest fel, asta înseamnă că tumora este deja în stadiul 4 şi, de asemenea, înseamnă că ţesutul anormal s-a răspândit şi s-a extins până la vezică şi că îi afectează funcţionarea normală.
Un simptom foarte comun la femeile care suferă de cancer de col uterin este că simt o senzaţie asemănătoare "gâdilatului" atunci când urinează. Este important să ştii că problemele tractului urinar nu sunt întotdeauna un semn al infecţiilor urinare, aşa că cel mai indicat ar fi să mergi la un medic specialist.
3. Sângerările
Sângerările vaginale care au loc între ciclurile menstruale ar trebui analizate din timp, pentru a lua astfel măsurile de rigoare.
După debutul primului stadiu, celulele canceroase pot să se afle pe suprafaţa colului uterin sau, din contră, la un nivel mai profund, în ţesuturile colului uterin.
În timp ce tumora se dezvoltă, ciclurile menstruale devin tot mai dificile, neregulate şi, adeseori, sunt urmate de durere în pelvis, talie sau picioare. Uneori, umflarea membrelor inferioare se poate produce la unii pacienţi. Acesta este un semn că tumora a evoluat până în ultimul stadiu.
Apoi, circulaţia normală a sângelui este întreruptă deoarece vasele de sânge sunt supuse unei presiuni. De asemena, celulele canceroase se pot răspândi la vezică, determinând apariţia sângelui în urină. Sursa.