Aceşti nutrienţi se găsesc în diferite alimente şi băuturi precum fructele, legumele şi ceaiurile. Însă există şi alte surse de antioxidanţi - poate mai puţin cunoscute - dar cu siguranţă la-ndemână.
Usturoiul, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi
Deşi beneficiile usturoiului pentru sistemul imunitar sunt cunoscute încă din timpuri străvechi, anumite proprietăţi ale usturoiului încă ne surprind.
Astfel, fitonutrienţii, nutrienţii esenţiali pentru sănătate, (seleniul, zincul, manganul germaniul), dar şi vitaminele A şi C, fac ca usturoiul să fie un antioxidant puternic, ajutând la eliminarea radicalilor liberi.
Berea este o sursă importantă de antioxidanţi
Cunoscută şi sub denumirea de băutură-aliment, berea are, datorită hameiului, un conţinut semnificativ de antioxidanţi. Astfel, prin intermediul hameiului, berea capătă valenţe nebănuite. Ea poate chiar să contribuie, dacă este consumată cu moderaţie, la menţinerea stării de bine a organismului.
"Hameiul, un ingredient cheie al reţetei de fabricare a berii, este o plantă absolut specială. Mai puţin cunoscut este faptul că, datorită calităţilor sale antioxidante excelente, pe lângă industria fabricării berii, hameiul mai este folosit doar în industria farmaceutică.
Tot puţin cunoscut este şi faptul că antioxidanţii din hamei, care poartă denumirea de flavonoide, sunt mai puternici decât antioxidanţii pe care îi putem găsi, de pildă, în citrice. Mai mult, flavonoidele rezistă mai bine în organism decât alte substanţe similare, fiindmai eficienţi şi sporind şi mai mult efectele benefice pentru sănătatea organismului uman", a declarat Dr. Corina Zugravu.
Nucile
Pe lângă faptul că previn bolile de inimă sau apariţia diabetului, nucile au şi un conţinut de două ori mai ridicat de antioxidanţi în comparaţie cu alte fructe înrudite. În plus, dacă acestea sunt consumate zilnic, în stare crudă, beneficiile lor pentru organism vor fi şi mai vizibile, iar un consum de aproximativ patru nuci pe zi reprezintă doza ideală anti-imbătrânire. Sursa: Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie