Sigur, noi toate ne dorim o casa fara microbi si germeni. Dar atunci cand suntem presate de timp, de prea multe ori ne grabim cand facem curat si lasam microbii si germenii in urma noastra ori utilizam gresit produsele de curatare, cauzand astfel iritatii ale pielii sau chiar reactii respiratorii periculoase.
Din fericire, poti corecta cele mai comune greseli si sa limitezi expunerea la substantele toxice, lasand casa curata si stralucitoare. Iata mai jos care sunt cele mai frecvente "scapari" pe care le faci la capitolul curatenie:
1. Te grabesti cu toata treaba. Daca ai pulverizat un produs de curatare si ai sters imediat suprafata cu tot cu el, sansele sunt mari sa lasi microbi in urma. Produsul de curatare inconjoara particulele de sol si le ridica sau le emulsioneaza, spun specialistii in curatenie. Daca ii permiti produsului sa se aseze pe suprafata si sa actioneze, ii dai dansa de a termina treaba. Agentii de dezinfectare au nevoie de acest timp de "contac" si de "asezare" pentru a maximiza capacitatea de a ucide bacteriile si alte organisme microscopice.
2. Amesteci produsele de curatare. Combinand anumiti agenti de curatare poate avea rezultate riscante. Cand inalbitorul si acizii care se gasesc in multe produse de curatat toaleta si produsele de baie de tip scrub (cu care trebuie sa freci suprafetele) vin in contact, de exemplu, ele creeaza clor gazos, o substanta extrem de toxica, spun specialistii de la Universitatea Saint Louis. Ori de cate ori se amesteca cele doua, ai putea sa lesini si - intr-un spatiu inchis - aceasta eroare ar putea fi fatala.
3. Eviti manusile de cauciuc. Chiar si pielea sanatoasa absoarbe substantele chimice din produsele de curatare. Permeabilitatea pielii este unul dintre motivele pentru care plasturii cu nicotina si plasturii ca metoda contraceptiva sunt atat de eficienti. Potrivit specialistilor, surfactantii (agentii de umezire care permit produsului sa indeparteze murdaria) din multe solutii de curatare pot face mai usoara trecerea substantelor toxice dincolo de pielea ta. O clasa comuna de solventi (numiti eteri glicolici) pot deteriora celulele rosii din sange, rinichii si ficatul si ar putea provoca cancer. Ingredientele din unele produse de curatat de uz casnic pot declansa, de asemenea, dermatita de contact, cauzand inflamarea si umflarea pielii, dar si craparea ei.
4. Nu iti speli pernele si cuverturile. Stim cu totii ca spalarea lenjeriei de pat ucide acarienii - organisme microscopice care se hranesc cu proteine, cum ar fi parul uman si celulele pielii. Dar de multe ori ignoram alte locuri in care acarienii se dezvolta si prospera, cum ar fi pernele, cuverturile si pilotele. Acarienii si praful, firele de par si polenul nu numai ca pot agrava alergiile si simptomele de astm, dar contactul cu hainele si lenjeriile de pat contaminate pot, de asemenea, sa agraveze afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema, arata un studiu din 2008. Sursa.
Citeste si: Dezinfectantul natural care se afla ACUM in bucataria ta
Ce trebuie sa stii despre plosnite si cum le identifici