Cercetătorii au realizat o serie de teste în laborator pentru a afla dacă ploşniţele preferă anumite culori ale mediului atunci când îşi caută adăpost. Astfel au ajuns la concluzia că insectele preferă spaţiile roşii şi negre, evitând în mod obişnuit culori precum verde sau galben.
Cercetările au fost realizate mai degrabă pentru a afla dacă pot fi îmbunătăţite metodele de controlare şi prindere a dăunătorilor, sugerează co-autorul studiului, Corraine McNeill, profesor de biologie la Union College din Lincoln, Nebraska.
În laborator, preferinţele ploşniţelor pentru anumite culori au variat în funcţie de vârstă, sex şi de cât de înfometate sunt insectele, dar şi de factori precum apartenenţa la un anumit grup.
Cu toate acestea, s-a evidenţiat o preferinţă semnificativă pentru roşu şi negru.
"Iniţial am crezut că ploşniţele preferă roşu fiindcă este culoarea sângelui şi cu asta se hrănesc. Însă în urma studiului, am constatat că principalul motiv este acela că ploşniţele au o culoare similară, aşa că sunt atrase de astfel de medii pentru că vor să se alăture unui grup, ca urmare a comportamentului de agregare", a explicat McNeill.
Pe de altă parte, ploşniţele evită culori precum galben sau verde întrucât acestea dau senzaţie de spaţiu puternic iluminat.