Dacă îți vei pune următoarele întrebări în fiecare dimineață, vei observa cum creierul tău începe să găsească mai repede rezolvări la provocări și probleme.
1. Ce este cu adevărat important?
Ann Hermann-Nehdi, președintele Herrman International și speaker de renume consideră această întrebare una esențială, deoarece așa ne programăm să facem ceva anume. De exemplu, mulți oameni decid că vor să facă mai multe exerciții, aceasta este o idee abstractă și necesită ceva mai concret pentru a putea fi aplicată. Trebuie ca fiecare persoană care își propune așa ceva să descopere de ce este important pentru ea să facă mai multe exerciții: aspectul fizic, nivelul colesterolului, să fie un model demn de urmat, să intre într-o rochie sau altceva? Dacă te numeri printre cei care vor așa ceva, gândește-te că asta te va face să slăbești și dă-ți seama de ce ai vrea asta. Poate că de fapt pentru tine este important să obții o promovare, să faci cursuri de perfecționare, să-ți cumperi o casă sau să pornești o afacere. Permite-i minții să formuleze aceste întrebări, ca să poți găsi soluția cea mai potrivită pentru tine.
2. Cum vei face ce-ți dorești?
Toată lumea are tendința să zică faptul că va face ceva, însă prea puțini oameni se gândesc la un plan înainte de a se angaja în ceva. Se întâmplă acest lucru deoarece este ușor și creierul este programat să evite responsabilitatea. Un alt exemplu elocvent este momentul când te hotărăști să-ți cauți un nou loc de muncă, lucru ce pare destul de simplu, dar foarte multe persoane rămân în același loc deși se simt mizerabil, iar acest lucru se întâmplă deoarece nu au un plan pus la punct ci doar o idee. Un bun început ar fi ca în weekend să-și rupă măcar două ore pentru a face un pic de cercetare, ca să vadă ce companii fac angajări și să posteze anunțuri că sunt în cautarea unui loc de muncă pe mai multe rețele, asta pe lângă a-și actualiza CV-ul și a-l depune la cel puțin o agenție de recrutare. Totul este să știi ce vrei și să acționezi în acea direcție.
3. Cine va mai fi implicat?
Este posibil ca anumite acțiuni să necesite implicarea altor oameni. Ar fi bine totuși să te gândești pe cine implici în planurile tale încât să nu te încurce și să aibă competențele necesare. Una dintre cele mai dese greșeli pe care le fac oamenii când au de-a face cu luarea unei decizii importante este să se gândească prea mult la cei care ar fi afectați de rezultat și să lase propria persoană pe al doilea loc. Acesta este un alt mod al creierului uman de a se eschiva. Pentru a înțelege cu adevărat cine este implicat în luarea unei decizii sau de consecințele unui anumit lucru trebuie să te gândești la consecințe din perspectiva altcuiva.
4. Ce ar fi dacă s-ar întâmpla ceva?
Câteodată, este bine să ai un plan de rezervă. În cazul exemplului cu exercițiile fizice, trebuie să te gândești și ce s-ar întâmpla dacă te-ai accidenta, adică ce tipuri de exerciții ai mai putea face și cum ai putea umbla la dietă, ca să nu te îngrași. Cât despre decizia de a-ți da demisia, poate ar fi bine să te consulți măcar cu cea mai apropiată persoană ție, care ar fi direct afectată de acest lucru, iubitul, soțul sau părinții, fiindcă cei dragi merită o explicație rațională. Ideea este că, de obicei, putem prezice destul de bine care ar fi dificultățile în realizarea unul plan, ce potențiale obstacole am putea avea. Dacă reușești să faci acest lucru, să anticipezi, atunci vei avea mai multe șanse de a lua decizia corectă și a trece mai ușor peste.
4 întrebări pe care TREBUIE să ţi le pui în fiecare dimineaţă
De când telefonia mobilă s-a extins, adică din anul 2000, puterea medie de concentrare a scăzut. Atunci aceasta era de 12 secunde, iar în ziua de astăzi a ajuns la 8%, deci cu 33% mai puțin. Îngrijorător este că până și peștișorii aurii se pot concentra asupra unui lucru timp de 9 secunde.