Dopamina este responsabilă pentru reglarea mişcării corporale, controlul centrului plăcerii şi al recompensei din creierului, îmbunătăţirea funcţiilor cognitive (învăţare, atenţie, memorie, luarea deciziilor, evaluarea şi rezolvarea de probleme), dar şi pentru reglarea secreţiei de prolactină în timpul alăptării.
Extrem de importantă pentru o stare generală de bine, dopamina, în cantităţi insuficiente, poate duce la alterarea sănătăţii mentale, ducând la apariţia unor probleme precum depresia, tristeţea, gândurile negative în excese sau alte dereglări emoţionale.
Din fericire, există modalităţi eficiente prin care poţi spori nivelul de dopamină din organism, fără a apela la medicamente:
1. Mişcare
Orice tip de exerciţii ai alege să faci, află că acestea sporesc nivelul de dopamină, serotonină şi endorfine. Mişcarea regulată este o sursă de fericire, întăreşte organismul şi reduce stresul.
2. Evită dependenţele
Alcoolul, drogurile, pariurile, sexul sau chiar cumpărăturile ridicate la rang de dependenţă oferă plăcere instant, însă nu sunt o soluţie temporară. Orice formă de dependenţă îţi satisface nevoile temporar, după care nivelul de dopamină scade. Ar trebui să adopţi obiceiuri care îţi oferă o bunăstare constantă, pentru a echilibra nivelul de dopamină din organism.
3. Detoxificare
Ai grijă ca organismul tău să aibă parte de perioade de detoxificare, întrucât acumularea de toxine şi bacterii împiedică producţia de dopamină şi îţi slăbeşte imunitatea.
4. Aport sporit de tirozină
Tirozina este unul dintre cei 22 de aminoacizi esenţiali pentru producţia de proteine şi cea mai importantă substaţă în procesul de producţie a dopaminei. Pe lângă faptul că sprijină producţia de dopmină, acest aminoacid are potenţialul de a spori nivelul de norepinefrină, neurotransmiţător esenţial pentru buna funcţionare a organismului.
Pentru a spori nivelul de tirozină din organism, consumă ceai verde, pepene roşu, migdale, banane, avocado şi ciocolată neagră.
5. Muzică
Nivelul de dopamină creşte şi atunci când asculţi muzică, chiar dacă acest fenomen are loc numai pe termen scurt. Aşadar, ascultă muzică frecvent pentru a scăpa de tristeţe şi stres în cel mai scurt timp.
6. Fii organizată
Nivelul de dopamină creşte şi atunci când toate sarcinile tale zilnice sunt bine organizate. Ia o foaie de hârtie, scrie tot ce ai de făcut şi apoi bifează sarcinile pe măsură ce le-ai rezolvat. Ai grijă să notezi sarcinile majore ca fiind un cumul de sarcini mai mici. Dacă creierul tău percepe o sarcină ca reprezentând o schimbare de maxim 10% din rutina ta obişnuită, o va aborda mult mai relaxat şi vei avea mai multe şanse să o duci la bun sfârşit, chiar dacă sarcina principală este una mult mai complicată.
7. Fii creativă
Nivelul de dopamină este sporit şi atunci când ai parte de activităţi creative. Acestea te ajută şi să ai o concentrare mai bună. Nu trebuie neapărat să devii artist de talie internaţională, însă poţi din când în când să încerci activităţi precum dansul, pictatul, scrisul, gătitul şi nu numai. Dispoziţia ţi se va îmbunătăţi văzând cu ochii.
8. Ţine scorul
Aminteşte-ţi constant ce reuşite ai avut în ultima vreme şi care sunt domeniile în care excelezi. De îndată ce ai reuşit să atingi un ţel, notează-l într-un calendar sau pe un carneţel. Urmărindu-ţi progresul vei spori nivelul de dopamină şi te vei simţi satisfăcută chiar şi atunci când lucrurile nu merg aşa cum ţi-ai fi dorit.
9. Meditează
O şedinţă de meditaţie sporeşte nivelul de dopamină într-un mod diferit comparativ cu exerciţiile de tip cardio, de exemplu. Îţi sporeşte buna dispoziţie, creează energie mentală şi îţi relaxează mintea. Este o metodă excelentă de a reduce stresul în fiecare zi.