Nu se știe exact de unde vin aceste mituri, dar trebuie să nu mai crezi în ele, dacă vrei să ai succes în performanțele tale sportive.
1. Dacă ridici greutăți vei arăta masculin
Acesta este cel mai răspândit mit, cel conform căruia femeile nu trebuie să tragă de fiare, pentru a nu avea alură de culturist. Ideea este că da, deși te duci la sală ca începător cu gândul de a te tonifia puțin sau a slăbi, dacă nu ai un antrenor personal care să te ghideze, rezultatele tale vor întâzia să apară, dar nu faci automat brațe precum bărbații care ridică gantere la sală de cine știe câți ani. Însă, în cazul în care nu ai realizat încă, deși corpul masculin are aceeași mușchi precum cel al unei femei, primul eliberează mai mult testosteron, ceea ce-i permite să dea o altă formă mușchilor, mult mai rapid. În plus, mulți dintre cei pe care-i vezi în sală cu pectoralii și bicepșii foarte dezvoltați iau și steroizi sau diverse suplimente.
2. Abdomenele te scapă de burtă
Dacă faci regulat antrenamente în care incluzi și abdomene, vei avea un trunchi mult mai bine definit și mai puternic, dar acest lucru va fi foarte puțin vizibil dacă pe deasupra mușchilor ai mai întâi un strat de grăsime. Dacă vrei să dai jos grăsimea abdominală trebuie să creezi un deficit caloric și cel mai bun mod de a face acest lucru este să combini dieta cu sportul, deoarece este mai ușor să ataci din două direcții, atât din interiorul corpului cât și din exterior și în plus, îți va fi apoi mai ușor să te menții. Ține cont însă și de faptul că hormonii și genetica influențează locul în care se depune grăsimea pe corpul tău.
3. Excercițiile cardio sunt excelente pentru cei care vor să slăbească
Nici un fel de exerciții nu este mai bun decât altul când vine vorba despre slăbit, dar cardio ca și ridicatul de pe canapea de altfel, arde calorii. Cu cât mai mult cardio faci cu atât devii mai fitt și evident că pierzi câteva kilograme, însă arzi din ce în ce mai puține calorii chiar dacă faci aceleași exerciții, la aceeași intensitate. Ceea ce este cu adevărat benefic pentru slăbire e crearea unui deficit de calorii, adică să consumi mai multe calorii decât iei, iar pentru acest lucru nu trebuie să faci câte 5 antrenamente pe săptămână doar de cardio ci le poți combina cu ridicarea greutăților și un regim de viață echilibrat.
4. Mâncatul sănătos e cel mai bun mod de a slăbi
Nimeni nu mănâncă doar alimente 100% sănătoase, toată lumea mai gustă din când în când câte ceva dulce sau un fast-food, însoțite de un pahar de alcool. Dacă îți faci dieta foarte strictă și procesezi alimentele cât mai puțin posibil că o să eșuezi, deoarece la un moment dat prietenele tale vor dori să dea iama în shaorma sau pizza și să bea șampanie, iar tu nu vei putea și astfel te vei umple de frustrări. Ar trebui să mănânci echilibrat, dar într-un mod care să se potrivească totuși cât de cât cu stilul tău de viață și să nu te îmbolnăvească pe de altă parte. Nu exclude nici un aliment din regimul tău ci notează-ți undeva tot ceea ce mănânci sau folosește aplicații speciale, în care îți poți monitoriza meniul.
4 mituri despre fitness, demontate
Iată 4 dintre cele mai mari mituri din industria fitness-ului mondial, mituri care circulă prin toate sălile de sport, vestiarele și parcările destinate clienților companiilor de profil.