Zahărul este precum un drog, ai parte de puțin și îți dorești din ce în ce mai mult, te energizează un pic și poftești la acea senzație mereu. Este ceva ce toată lumea vrea la un moment dat sau altul, să scoată sau măcar să diminueze cantitatea, dar poate fi greu să găsești motivația necesară pentru a renunța la el. În plus, zahărul este prezent acum în majoritatea alimenatelor de pe piață, ceea ce sabotează un regim alimentar sănătos, chiar dacă renunți la acadele, dulciuri, ciocolată și sucuri.
Zahărul ajunge la tine sub diverse forme și mărimi, printre care:
1. Ketchup, muștar, maioneză, sos BBQ și alte sosuri din comerț;
2. Dressing de salată;
3. Cereale dietetice;
4. Iaurt slab;
5. Conserve de legume și paste;
6. Sucuri de fructe;
7. Băuturi pe bază de iaurt;
8. Smoothieuri prefabricate;
9. Batoane de cereale;
10. Shake-uri și batoane proteice;
11. Pâine;
12. Snacksuri și chipsuri.
Aceasta este doar o listă scurtă de produse care pot fi cumpărate cu adaos de zahăr și conține alimente aparent gustoase și sănătoase, dar cu mult zahăr, care se poate strecura în dieta ta. Dacă mănânci foarte mult zahăr vei avea probleme de sănătate și vei deveni dependentă, vei crește riscul de atac de cord, diabet, obezitate și multe altele.
Ai în continuare câteva sfaturi despre cum să eviți îndulcitorii:
1. Citește etichetele
Lista ingredientelor se află acolo dintr-un motiv, pentru a-ți arăta ce anume cumperi de fapt, deci asigură-te că citești toate ingredientele pentru a afla conținutul nutrițional și a lua o decizie în cunoștință de cauză. Uită-te mereu la linia cu carbohidrați și cât zahăr are, dar și la grăsimi și conținutul de sare. Dacă zahărul este pe una dintre primele 5 poziții, atunci știi că are sirop, fructoză, dextroză, glucoză, sorbitol, zahăr brut și alte asemenea nocive.
2. Învață toate denumirile pentru zahăr
Pe unele etichete nu scrie direct zahăr ci acest cuvânt este substituit de alte denumiri sau de alte substanțe cu aceleași proprietăți, care la prima vedere îți scapă. Alimentele procesate conțin zahăr sub formă de diverse siropuri, fructoză, zahăr alb sau brun, dextroză, glucoză, sucroză, sorbitol și sirop de malț, dar toate au aceleași efecte asupra organismului.
3. Alege inteligent în supermarket
Magazinele au o tehnică anume de aranjat marfa pe raft. De obicei, alimentele proaspete, carnea și produsele reci sunt puse mai la suprafață, iar cele ambalate la mijloc. Încearcă să iei produsele aflate pe margini și nu te aventura pe mijloc, de unde nu ai de fapt nevoie de nimic. Există doar câteva lucruri ce îți pot trebui de acolo, cum ar fi legumele, mirodeniile, uleiurile sănătoase, dar marea majoritate a alimentelor proaspete vor fi depozitate în exterior. De asemenea, nu te lăsa tentată de promoțiile la ciocolată și băuturi.
4. Ignoră reclamele cu „0 calorii”, „fără grăsimi”, „fără colesterol” sau etichetele cu „sănătos”, „bio”, „eco”
Dacă trebuie să ți se zică despre un produs că este sănătos, atunci, de cele mai multe ori, de fapt nu este. Alimentele fără grăsimi ar trebui evitate oricum, deoarece se elimină grăsimea din ele, dar se adaugă alți aditivi pentru gust, mai ales zahăr. Rămâi la alegerile naturale, de alimente neprocesate.
4 moduri de a renunța la zahăr
Învață din acest articol cum să eviți zahărul în alimentația ta.