Odată cu intrarea în drepturi a noului an, multe persoane caută să aibă o viață mai sănătoasă, cu îmbunătățirea dietei, mai mult sport, mai multe ore de somn și alcool mai puțin, dar este greu acum să revii la obiceiurile sănătoase, însă există un mod prin care poți profita de toate beneficiile vieții și anume acela de a fi trează, fără alcool. Acest obicei te va ajuta să slăbești, să dormi mai bine și să ai mai multă energie, mai ales că, probabil, în decembrie ai băut mai mult decât de obicei. Chiar dacă este vorba despre un pahar două de vin la o masă festivă, acesta are un deosebit impact asupra sistemului nervos și influențează atât sănătatea fizică cât și pe cea psihică, dar iată de ce reducerea cantității de alcool te va ajuta mai mult decât ai crede în acest an:
1. Alcoolul îți dă peste cap ceasul biologic
Această băutură îți influențează în mod negativ ritmul circadian, activitatea ceasului biologic fiind diminuată. De asemenea, metabolismul este dat peste cap, iar funcțiile cognitive sunt alterate. Reducerea consumului de alcool îți va asigura faptul că îți poți îndeplini sarcinile zilnice așa cum trebuie și activitatea ta nu va fi întreruptă de epuizare sau dezorientare.
2. Nu dormi mai bine după ce bei alcool
Se crede că dacă bei un pahar de alcool dormi mai bine, dar trebuie să iei în considerare și faptul că timpul care îți ia până să adormi este mai lung și acest lucru influențează calitatea somnului per total. În prima jumătate a nopții, este posibil totuși să dormi mult mai adânc și mai repede, din cauza faptului că metabolismul tău procesează alcoolul, ceea ce înseamnă că vei sări peste etapa normală de REM, care este o parte vitală, deoarece te ajută în procesarea emoțiilor. Apoi, pe măsură ce alcoolul se curăță, te vei simți mai ușoară, dar vei trece în etape mai puțin odihnitoare ale somnului și vei ajunge de fapt să te trezești mai devreme.
3. Alcoolul deshidratează
Alcoolul este un diuretic ce acționează asupra rinichilor și te face să urinezi mai des și mai mult, adică vei pierde aproximativ cu 100 ml mai mult fluid decât bagi de fapt în organism. Dacă te duci la culcare chiar și un pic deshidratată, vei sforăi cu intermitențe din cauza gurii și a nasului uscate și, de asemenea, pot apărea câteva crampe musculare. Dacă nu poți sta departe de alcool la o masă festivă, atunci măcar alternează paharele de alcool cu pahare de apă, ca să echilibrezi impactul asupra organismului.
4. Te vei trezi noaptea
Cu cât mai aproape de culcare consumi alcool cu atât mai mare va fi impactul acestuia asupra somnului. O noapte neodihnitoare, combinată cu efectul diuretic al alcoolului și impactul asupra respirației, te va face să te simți obosită a doua zi dimineața, așa că mai bine renunți la alcool cu 2-3 ore înainte de culcare, ca să ai timp să-l procesezi și să dormi mai liniștit.
4 motive pentru care să te ferești de alcool în luna ianuarie
După un sezon festiv indulgent, o lună ianuarie fără alcool este soluția ca să dormi mai bine.