Este un adevarat puzzle, da, dar oboseala (spune-i cum vrei: extenuare, istovire, surmenaj) este un mister care poate fi rezolvat. Iata cateva motive care te trag in jos si te ademenesc in fiecare dimineata sa stai mai mult in pat, ca sa dormi linistita:
1. Esti deshidratata. Femeile sanatoase care nu au reusit sa inlocuiasca macar 1,5% din apa din organismul lor (in functie si de greutatea pe care o aveau) au experimentat schimbari bruste de dispozitie si un nivel scazut de energie, potrivit unui studiu din 2012 publicat in The Journal of Nutrition. Autorii studiului banuiesc ca neuronii din hipotalamus, regiunea creierului responsabila pentru controlarea anumitor factori cum sunt hidratarea si temperatura corpului - trimit mesaje modificate catre celelalte zone ale creierului, ca un semnal de alarma timpuriu, care te avertizeaza sa bei mai multa apa.
Cum rezolvi problema: consuma mai multa apa, ghidandu-te dupa regula celor 8 pahare de apa pe zi, dar retine ca un pahar de apa este o cantitate care variaza si nu este suficienta daca hidratarea ta este influentata de factori cum ar fi vremea sau antrenamentele zilnice la sala.
2. Ai un deficit de vitamina B12. Corpul tau are nevoie de vitamina B12 pentru a produce globulele rosii din sange si pentru a ajuta neuronii sa functioneze asa cum trebuie. Deficienta de B12 scade cantitatea de oxigen pe care sangele tau o poate transporta prin tot corpul tau, lasandu-te cu acel sentiment de dormit cu ochii deschisi. Pe masura ce inaintezi in varsta, corpul tau produce mai putin dintr-o anumita proteina care te ajuta sa procesezi nutrientii.
Cum rezolvi problema: Daca oboseala ta vine cu un bagaj de alte simptome - cum ar fi uitarea, sindromul picioarelor nelinistite, amorteala si furnicaturi, cel mai probabil ca vinovatul este un deficit de vitamina B12. Adreseaza-te medicului sau farmacistului pentru un test de sange care va indica nivelurile din sange. Daca nivelul este mic, s-ar putea sa ai nevoie sa iei suplimente de vitamina B12. Medicul tau iti va spune ce cantitati trebuie sa iei.
3. Esti coplesita de stres. Incercarea de a face toate activitatile acasa si la serviciu vine cu un dezavantaj imens. In mod normal, nivelul de cortizol, hormonul stresului, este ceva mai mare dimineata si scade vertiginos pe timpul noptii si seara, ajutandu-te sa mentii un ritm normal zi de zi. Dar stresul cronic da peste cap acest tipar si te arunca intr-o cu totul alta directie. Daca organismul tau ramane intr-o stare constanta de alerta, este foarte posibil ca nivelul tau de cortizol sa nu scada pe timpul noptii, perturbandu-ti astfel somnul.
Cum rezolvi problema: Nu poti controla intotdeauna sursele de stres, dar poti schimba reactia ta in fata lor. S-a demonstrat ca practicile care se refera la meditatie si la eliberarea mintii ajuta foarte mult la destresare si la combaterea oboselii in randul oamenilor cu boli cronice, cum ar fi artrita reumatoida si de scleroza multipla. Incearca si tu o tehnica de meditatie, precum cea descrisa aici: Cum te ajuta meditatia: "topeste" tensiunea si te vei relaxa
4. Suferi de o boala de inima nedescoperita si netratata. Intr-un studiu publicat in jurnalul Heart & Lung, jumatate dintre femeile care au avut un atac de cord au declarat ca au avut probleme cu somnul si ca s-au simtit neobisnuit de obosite in saptamanile anterioare atacului de cord. Medicii ne atrag atentia ca oboseala si dificultatile in respiratie atunci cand urci scarile sau in timpul altor activitati fizice care simti ca te solicita mai mult decat de obicei ar putea sa ridice niste semne de intrebare.
Cum rezolvi problema: Du-te la medicul tau de familie, mai ales daca ai semne care ti-ar indica o problema legata de sanatatea inimii tale sau ai alte simptome ciudate, cum ar fi dureri in piept, anxietate sau ai probleme de concentrare. Medicul iti va recomanda apoi niste analize de specialitate si te va trimite la un specialist pentru a face un test de stres sau o ecocardiograma. Sursa: prevention.com.
Citeste si: 3 semne "invizibile" care iti arata ca esti suprasolicitata
Andreea Raicu munceste prea mult? "Sunt obosita si am cearcane"
13 scuze folosite pentru a nu face miscare, desfiintate!
Sursa foto: blisstree.com