Pentru a vedea progrese serioase în starea ta de bine, trebuie doar să faci mici schimbări ce duc la rezultate mari în ceea ce privește dieta și viața ta sportivă.
1. Profită de ocaziile de a face mișcare
Este minunat ca din când în când să ai o sesiune de antrenament complexă, care te face să transpiri foarte mult, dar trebuie să profiți de orice ocazie de a te mișca pe parcursul întregii zile. Gândește-te la mici pași pe care-i poți face pentru a avea o viață mai bună. De exemplu, parchează-ți mașina în mod intenționat mai departe de intrarea supermarketului, ca să mergi mai mult pe jos, alege scările în loc să iei mereu liftul, mergi prin birou când ești într-o conferință telefonică, fiindcă orice fel de mișcare contează și te face să scapi de câteva calorii.
2. Schimbă-ți mediul și obiceiurile
Desigur, cel mai mult te vor ajuta schimbările în ceea ce privește dieta și activitatea fizică, dar chiar și modificările mediului ambiant sunt eficiente. Dacă vrei să mănânci mai natural, atunci cumpără mai multe fructe și legume, pe care să le ții la bucătărie, pe tejghea sau undeva la vedere, ca atunci când simți nevoia să ronțăi ceva sau ți-e poftă de ceva dulce, să ai la îndemâna alternative mai sănătoase decât snacksurile și bomboanele. Vrei să te apuci de alergat, atunci pune-ți echipamentul deoparte cu o seară înainte, pentru a-l avea în fața ochilor și a economisi timp. Ideea este că mediul înconjurător îți influențează comportamentul.
3. Programează-ți pauze de stretching
Este nesănătos să stai prea mult timp pe scaun și în mod paradoxal, acest obicei te face să te simți obosită și fără motivație de a urma un stil de viață sănătos. Din fericire, pentru a evita să cazi în această capcană, îți poți programa mai multe pauze, de câte măcar două minute, în care să te ridici de la birou și să întinzi bine. În plus, în pauza de masă te poți plimba până la magazin sau restaurant, în loc să mănânci în fața monitorului și poți încorpora chiar și câteva fandări sau genuflexiuni.
4. Adoptă o rutină de seară
Foarte multă lume are probleme cu somnul și deoarece cortisolul, adică hormonul stresului, este direct legat de cantitatea și calitataea somnului, este afectată nu numai sănătatea fizică ci și cea mentală, memoria, nivelul de energie, senzația de foame, apetitul sexual și fluctuațiile în greutate. Ceea ce te va ajuta în acest sens este să îți creezi o rutină de seară pe care s-o respecți în fiecare zi înainte de a te duce la culcare, de exemplu, să faci câte o baie caldă în fiecare seară sau să bei câte o cană de ceai cald în fiecare seară și să citești câteva pagini din cartea ta preferată, pentru a permite creierului să se odihnească și să-ți facă mai ușoară tranziția către somn. Ține cont de faptul că antrenamentele dure, navigatul pe social media, scrisul mesajelor și uitatul la televizor, mai mult excită sistemul nervos decât să-l relaxeze, deci ar trebui evitate înainte de culcare.
4 schimbări pe care le poți face pentru a avea un început de an minunat
În această perioadă, multă lume este tentată să facă schimbări mari în stilul de viață, dar de cele mai multe ori, dacă încerci să-ți schimbi dintr-o dată întreaga rutină, te vei simți rapid copleșită.