Insa este in favoarea ta sa fii informata corect, motiv pentru care este important sa identifici minciuna atunci cand seful sau colegii tai o folosesc.
Exista o combinatie de reactii involuntare care te ajuta sa iti dai seama daca interlocutorul iti ascunde adevarul.
Comportamentul obisnuit il da de gol
Daca ai suspiciuni in legatura cu sinceritatea sefului, in primul rand trebuie sa stabilesti o serie de observatii legate de comportamentul acestuia in situatii obisnuite, in care nu ar avea motive sa minta. Cel mai bine ar fi sa il studiezi in pauza de cafea sau de tigara, cand este relaxat, sustine Carol Kinsey Goman, expert in limbajul trupului.
De indata ce te-ai familiarizat cu gesturile obisnuite, iti va fi usor sa identifici momentele cand se indeparteaza de comportamentul obisnuit, ceea ce ar putea semnala un nivel crescut al stresului, fapt ce tradeaza o potentiala minciuna.
Exista patru semne non-verbale ale minciunii: atingerea mainilor, atingerea fetei, bratele incrucisate si indepartarea fata de interlocutor. Luate individual, niciunul dintre ele nu iti poate garanta ca seful nu este sincer, insa combinatia celor patru este cu siguranta un semnal de alarma.
Nu te apuca sa-l acuzi pe moment, insa, ci tine informatiile pentru tine. Nu rezolvi nimic daca-i spui “Aha! Ai ridicat din spranceana, esti un mincinos!”.
Urmareste-i in continuare discursul si fii atenta la:
Cuvinte: Oamenii vorbesc diferit cand mint si cand spun adevarul. Mincinosii evita adesea prescurtarile, insista ca spun adevarul, iar negatiile lor sunt extrem de specifice si de detaliate.
O schimbare in ceea ce priveste tonul sau ritmul discursului sefului tau poate trada o tendinta de a ascunde adevarul, la fel ca si sporirea numarului de sunete si cuvinte folosite, de regula, cand nu stii ce sa spui si vrei sa umpli cumva pauza dintre idei (“aaa”, “pai”, “sa vezi...” )
Fata: Zona fetei este extrem de sensibila la variatiile nivelului de stres, motiv pentru care si cea mai mica miscare la nivelul fetei poate da de gol lipsa de sinceritate. Miscarea muschilor din zona ochilor fac diferenta intre un zambet sincer si unul fals. Pana si cei mai versati mincinosi sunt demascati de semnele involuntare ale dezgustului sau fricii. In plus, fii atenta la o privire patrunzatoare, fiindca mincinosii aleg sa mentina contactul vizual excesiv, tocmai pentru a demonstra ca sunt sinceri atunci cand nu sunt. De regula, un individ mentine contactul vizual intre un sfert si pana la jumatate din timpul unei conversatii. Daca atunci cand te priveste, reusesti sa vezi albul ochiului deasupra si dedesubtul irisului, inseamna ca s-ar putea sa te minta.
Corpul: Umerii adusi sunt semn de disconfort. Daca sta prea drept s-ar putea sa fie semna ca are ceva de ascuns si sta incordat, tocmai pentru a nu se da de gol.
Exista, insa, limite la capitolul detectarii de minciuni, intrucat cei mai buni profesionisti in materie reusesc sa identifice lipsa de sinceritate in 90% din cazuri, asa ca sansele ca un om de rand sa ajunga la aceasta performanta sunt ceva mai reduse.
Nu te apuca sa arunci acuzatii in stanga si in dreapta inainte de a avea dovezi concrete in acel sens. Eventual, cand identifici cateva dintre semnele de mai sus, mai adreseaza-i superiorului intrebari pe acel subiect. Daca semnele persista, nu lasa garda jos si documenteaza-te din alte surse, daca este posibil, referitor la problema respectiva, pentru a vedea daca informatiile coincid.
Citeste si:
Te minte? 8 expresii care il dau de gol!
In mintea angajatorului - Ce gandeste in timpul interviului?
Nu ii pune partenerului aceasta intrebare - Te va minti sigur
Partenerul iti spune ca esti femeia perfecta? Iata de ce te minte!