1. Întâlneşte-te cu persoana respectivă
Alege o discuţie între patru ochi, întrucât nimănui nu-i place să îşi recunoască vina în faţa unei mulţimi. Şi nu uita să aduci mâncare! Oamenii sunt mult mai dispuşi să se deschidă în timp ce mănâncă, fiindcă asociază mâncarea cu plăcerea. În plus, acest gest te face să pari mai blândă, iar persoana se va simţi cumva datoare ca urmare a comportamentului tău.
2. Nu folosi un ton acuzator şi agresiv
În schimb, dă dovadă de empatie şi simpatie, dar mai ales este recomandat să fii cât se poate de sinceră. Vorbeşte rar şi încet, începând cu ceea ce specialiştii denumesc o Observaţie Directă a Îngrijorării. Spre exemplu, spune-i: "Îţi mulţumesc pentru că ai acceptat să vorbeşti cu mine. Apreciez acest lucru. Voiam să îţi spun că unele dintre spusele tale nu se leagă şi am nevoie să mă ajuţi să înţeleg ceea ce îmi scapă."
3. Nu adresa întrebări
În schimb, pregăteşte un monolog prin care să transmiţi că deja ştii ce a făcut, că înţelegi presiunea care l-a determinat să facă această greşeală şi asigură-l că dacă mărturiseşte, veţi încerca împreună să rezolvaţi problema.
4. O persoană vinovată caută înţelegere, aşa că formulează discursul astfel încât să transmiţi disponibilitatea de a ierta greşeala.
5. Cultivă gândirea pe termen scurt
În momentul în care persoana începe să se gândească la consecinţele pe termen lung ale minciunii spuse, va încerca să se închidă şi să se retragă din conversaţie. Nu zăbovi asupra consecinţelor generate de mărturisirea adevărului.
6. Confirmă-i că a greşi e omeneşte
Foloseşte exprimări precum "Este o problemă uşor de remediat" şi ajută-l să conştientizeze că nu este atât de grav pe cât pare, asigurându-l că "Şi oamenii buni mai fac greşeli uneori".
7. Ridică mâna dacă refuză să recunoască faptul că a minţit, pentru a-i da de înţeles că ar face mai bine să tacă. Foloseşte-i numele şi repetă-ţi monologul, adăugând, eventual: "Trebuie doar să ne dăm seama de ce s-a întâmplat aşa şi să rezolvăm problema".
8. Nu acuza, ci foloseşte întrebări prezumtive
În loc să întrebi "Tu mi-ai luat banii?", formulare care transmite interlocutorului mesajul că tu încă nu ştii dacă e adevărat sau nu că i-a luat, dă-i de înţeles că ştii deja şi întreabă: "Spune-mi unde sunt banii acum?".