Pentru multe femei, fitness-ul este ultimul lucru care le vine în minte atunci când află că sunt însărcinate și este mereu important să-ți asculți organismul, dar activitatea fizică de intensitate moderată este aprobată de mulți medici care susține că: „Cu cât ești mai activă în timpul sarcinii, cu atât îți va fi mai ușor să te adaptezi schimbărilor corporale. De asemenea, sportul te va ajuta să ai un travaliu ușor și să revii rapid la forma fizică inițială”, pentru că există dovezi care susțin că femeile care fac în continuare sport pe perioada sarcinii au un ultim trimestru mai ușor și o naștere mai rapidă.
Fie că te mai duci sau nu la sală, iată câteva sfaturi care să te ajute să te menții suplă pe tot parcursul sarcinii:
1. Fii atentă în primele 12 săptămâni
În primul trimestru pericolul de avort spontan este cel mai mare, deci este foarte important să-ți asculți organismul și să ai grijă cât de multă mișcare faci. În acest sens, multe femei aleg să o ia foarte ușor la început, pentru a se asigura că duc sarcina la bun sfârșit. Dacă la ora actuală nu faci nici un fel de exercițiu fizic, ar trebui doar să-ți vezi de viața ta și să faci plimbări dese și cât mai lungi, ca abia din al doilea trimestru să intri într-un program de fitness mai complicat. Dacă ești deja activă și simți că trebuie să reduci intensitatea, atunci fă-o liniștită, ia o pauză de la sesiunile cardio și alege ceva un pic mai relaxant.
2. Nu începe ceva nou
De-a lungul sarcii este recomandat să faci acele exerciții fizice cu care ești deja familiarizată și să ajustezi intensitatea. De exemplu, dacă îți place să faci spinning o poți face în continuare, dar trebuie să-ți ajustezi poziția în șa pe măsură ce îți crește burta și să te oprești când obosești, iar dacă nu ai folosit niciodată mingii medicinale, atunci nu este momentul potrivit să încerci, deoarece abdomenul care crește îți modifică centrul de greutate și mobilitatea, deci corpul tău nu mai dă același randament.
3. Găsește clase speciale pentru femei însărcinate
Din ce în ce mai multe studiouri oferă ore de yoga sau pilates special concepute pentru a pregăti mușchii de naștere. Aceste clase sunt o excepție de la regula cu să nu încerci nimic nou, deoarece dificultatea lor este adaptată cu tehnici speciale pentru graviduțe și copil. O astfel de gimnastică te va menține motivată și vei avea ocazia să întâlnești femei în aceeași situație ca și tine, cu care să împărtășești toate schimbările prin care treci și, eventual, să rămâi prietenă, astfel încât copiii voștri să se poată juca împreună.
4. Ce să nu faci
Îainte de a începe orice program sportiv trebuie să te consulți cu ginecologul tău, pentru a vedea exact ce are nevoie organismul tău și dacă este totul în regulă cu tine și copilul. Oricum, următoarele lucruri nu trebuie să le faci dacă ești gravidă:
- Să-ți ții respirație - Este important ca organismul să primească oxigen și acest lucru se întâmplă direct prin plămâni și diafragmă în momentul în care respiri. Deci nu ridica greutăți mari și nu face plank sau orice alte exerciții care îți forțează respirația.
- Întinsă pe spate - După primul trimestru, odată cu copilul crește și tensiunea, iar uterul începe să preseze vena cavă inferioară, responsabilă de transportul sângelui înapoi la inimă. Este important să nu restricționezi fluxul sanguin în timpul sarcinii, așa că evită pe cât posibilul să stai prea mult timp întinsă pe spate.
- Temperatura corporală - Trebuie să eviți creșterea temperaturii, deoarece acest lucru poate cauza fătului afecțiuni ale sistemului central nervos. Pentru a preveni temperatura prea mare, bea suficientă apă pentru a răci organismul din interior și evită saunele.
În concluzie, dacă iei sarcina ca pe o cursă lungă, unde la sfârșit primești cel mai de preț premiu, atunci concentrează-te pe premiul cel mare, deoarece greul începe abia după naștere, iar faptul că rămâi suplă pe timpul sarcinii te va ajuta, într-adevăr, să te refaci după, dar în primul rând trebuie să fii sănătoasă pentru tine și viitorul tău copil.