1. Porţionează mâncarea
Încearcă să feliezi şi să porţionezi o cantitate mică de alimente astfel încât creierul să creadă că porţia este, de fapt, mai mare.
Vei observa că vei mânca mai puţin şi te vei simţi, totuşi, sătulă. Cercetătorii au constatat că atunci când o porţie este feliată sau întinsă pe farfurie în mod inteligent, se creează iluzia că sunt consumate mai multe alimente, ceea ce declanşează senzaţia de saţietate. Aşadar, poţi face mesele să pară mai generoase dacă tai ingredientele în bucăţele mai mici decât de obicei.
2. Nu mai folosi mâna dominantă
Dacă schimbi mâna folosită pentru a mânca, devii mai atentă la modul în care consumi alimentele şi nu vei mai mânca în mod automat, până nu mai poţi. Dacă ştii să foloseşti beţişoarele chinezeşti, aceasta este o altă metodă inedită care te ajută să mănânci mai încet şi, prin urmare, să te saturi mai repede.
3. Scapă de dezordine
Studii recente arată că bucătăriile haotice şi aglomerate determină femeile să aleagă mai des gustări nesănătoase. Dezordinea îţi influenţează capacitatea de a-ţi controla impulsurile, iar lipsa de autocontrol te face să te simţi vinovată şi să cauţi alinarea în gustări care îţi afectează silueta.
4. Lasă telefonul jos!
Fie că te uiţi la televizor, fie că navighezi pe telefon în timp ce mănânci, vei ajunge să consumi mai mult decât trebuie. Ba mai mult, vei avea tendinţa de a lua mai multe gustări pe parcursul zilei. S-a dovedit că factorii care îţi distrag atenţia în timp ce mănânci blochează apariţia senzaţiei de saţietate, întrucât creierul se concentrează asupra altor aspecte.
Concentrează-te asupra alimentelor consumate şi te vei sătura mai repede. În plus, vei fi mai puţin tentată să ronţăi câte ceva mai târziu.