Dacă ești o fire sensibilă, ai pus la suflet mai mult schimbările și amenințările, drept pentru care te-a acaparat frica de necunoscut și nesiguranța zilei de mâine. Problema este însă că această stare și prognozele negative sunt exagerate, uneori voit, de către multe mijloace mass-media, ceea ce face ca stresul să fie și mai mare, iar negativismul să-ți acapareze viața. Pentru a supraviețui în această „nouă normalitate” și a face față provocărilor ce te așteaptă, trebuie să ții minte că există o mare diferență între cum reacționează un om bolnav psihic și cum reacționează unul normal, pus în fața unor greutăți.
Poate părea paradoxal, dar e nevoie să te schimbi și tu un pic dacă vrei să treci cu bine peste această perioadă plină de schimbări, care de fapt te va întări, iar dacă vrei să o faci fără a renunța la propria persoană, iată câteva trucuri:
1. Recunoaște cum te simți
Limbajul este ustensila de care ne folosim pentru a da sens anumitor experiențe, iar atunci când putem exprima în cuvinte ceea ce simțim ne lăsăm de fapt creierul să funcționeze și astfel ne dăm seama de ceea ce se întâmplă cu adevărat în jurul nostru. În plus, când îi încurajăm pe alții să se exprime, felul în care ei privesc lumea ne îmbogățește și pe noi, pentru că avem parte de o nouă perspectivă.
2. Folosește-ți trupul pentru a-ți ajuta mintea
Oamenii sunt concepuți pentru a face mișcare și a avea un rol activ în societate, deci când te mobilizezi să faci ceva, organismul tău eliberează hormonii stresului în loc să-i lase să se acumuleze. Prin activitate fizică îți forțezi mintea să se gândească la altceva decât la necazuri. Această strategie este utilizată adesea în terapiile de recuperare, pentru a face să se calmeze pacienții care au suferit diverse traume.
3. Analizează situația
Când percepi ceva ca fiind stresant, corpul și mintea lucrează împreună ca să producă mai mult cortisol, ca mecanism de apărare, dar în timp, acest proces te împiedică să funcționezi la capacitate maximă. Pe de altă parte, când te confrunți cu evenimente provocatoare, reușești cumva să te întărești psihic și fizic și să ai mai multă încredere în viitor. Analizează așadar situația în care te afli și extrage din ea învățămintele.
4. Preocupă-te de siguranța ta și a celor dragi
Să fii în siguranță alături de cei din jurul tău este un aspect care te face să te simți mai bine, indiferent de situație, pentru că atunci când te simți în siguranță ești capabilă să vezi oportunitățile și să-ți pui în valoare abilitățile. Te simți mai bine chiar și dacă dai greș, pentru că înveți să descoperi lucruri noi fără să fii criticată constant.
5. Concentrează-te pe nevoile altora și găsește modalități de a fi mai bună
În ultima vreme, mărinimia a reintrat în atenția tuturor, deoarece studiile au arătat că un act de altruism îți sporește bunăstarea, reduce anxietatea și te ajută să câștigi încrederea altora. Pe lângă faptul că te face să ieși din propria carapace, cel mai mic act de bunătate din partea ta, face o diferență uriașă în viața celor pe care-i ajuți.
5 acțiuni care te ajută să-ți păstrezi bunăstarea
Ultimele luni, cu această pandemie de COVID-19, au fost dificile din mai multe privințe și multe afaceri au dat faliment, părinții a trebuit să-și educe mai mult copiii acasă, bunicii au fost ținuți departe de nepoți, granițele dintre viața privată și cea profesională au devenit mai neclare, iar nivelul anxietății a crescut.