Conform specialiștilor, o persoană care timp de minim 6 luni are zilnic gânduri negative și-și face griji din orice, poate fi diagnosticată cu anxietate. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că viața este influențată de prea mulți factori în același timp și cineva se simte copleșit și nu se mai poate adapta realității. Anxietatea se poate instala în decurs de 3 luni de la un eveniment traumatic și constă în griji pe care și le face constant o persoană.
Pe de altă parte, incapacitatea de a te adapta noilor circumstanțe este ceva asemănător cu ceea ce simte cineva după război, moartea cuiva drag, un divorț, o despărțire sau în cazul de față, al pandemiei. Însă indiferent care este situația, grijile te copleșesc atât de tare, încât își pun amprenta asupra vieții tale sociale, a vieții profesionale și a felului în care funcționezi în general. Imediat ce anxietatea devine intrusivă, ți se va părea mult mai greu să faci orice, inclusiv activitățile care înainte îți făceau plăcere, ceea ce reprezintă principalul semn că ar fi cazul să apelezi la ajutorul unui specialist.
Alte semne că anxietatea ta e legată de ceva mai mult decât stresul zilnic:
- nu te mai bucură nimic;
- te retragi și nu mai participi nici măcar la confeințele virtuale;
- ți-e greu să te concentrezi și ești din ce în ce mai puțin productivă;
- te enervezi mai repede și ai ieșiri necontrolate;
- ți-e greu să fii intimă cu cineva;
- apetitul tău sexual este aproape inexistent;
- înregistrezi schimbări semnificative în ceea ce privește pofta de mâncare;
- dormi mult mai puțin sau semnificativ mai mult;
- cauți întotdeauna aprobarea cuiva;
- te doare capul, stomacul, inima și ai amețeli;
- ți-ai pierdut motivația de a face orice.
O altă grijă constantă în timpul pandemiei este faptul că multă lume se îndreaptă către alcool și droguri, deci încearcă să-ți urmărești comportamentul și dacă ai tendința să exagerezi chiar și cu mâncare sau să te abandonezi obiceiurilor destructive, încearcă să respiri adânc și să te calmezi, fără să te gândești că până la urmă pandemia se va sfârși, iar tu o vei lua de la capăt, deoarece nu ai de unde știi cât va mai dura, timp în care poți căpăta obiceiuri nocive, de care îți va fi apoi prea greu să mai scapi fără repercursiuni.
Pe măsură ce te adaptezi situației, nu te judeca prea aspru și nu-i judeca pe cei din jurul tău că reacționează altfel decât tine, pentru că fiecare persoană este unică și reacționează diferit în fața greutăților, trebuind să dea tot ce-i mai bun la muncă, dar și acasă, unde poate că au pe cineva drag de îngrijit.