Inainte de a-ti face programarea obisnuita la ginecolog, citeste aceste informatii importante despre problemele comune ce pot aparea la nivel ginecologic si despre cum poti fi mai proactiva cand vine vorba de sanatatea ta vaginala.
Iata cele mai comune probleme ginecologice:
1. Sindromul ovarului polichistic
Cea mai raspandita tulburare a sistemului reproducator este, de asemenea, cea mai frecventa cauza a infertilitatii femeilor. Sindromul ovarului polichistic este cel mai probabil cauzat de un nivel crescut de hormoni "barbatesti" care pot duce la aparitia chisturilor, menstruatii intarziate sau ovulatii care sunt omise. Diabetul de tip 2 si obezitatea cresc foarte mult riscul de a avea ovare polichistice.
2. Endometrioza
Crampele ucigatoare din timpul menstruatiei sunt semnul distinctiv al acestei afectiuni care poate tulbura si fertilitatea pacientei. Aceasta boala afecteaza aproximativ 176 de milioane de femei din intreaga lume. Aceasta apare atunci cand celulele endometriale (cele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna, la menstruatie) cresc anormal in afara uterului. Ele se dezvolta si se implanteaza pe ovare, pe tractul gastrointestinal, pe trompele uterine, pe suprafetele exterioare ale uterului. Tratamentele chirurgicale pot fi de mare succes in acest caz.
3. Bolile cu transmitere sexuala
Doar 7% dintre persoanele de sex feminin din America stiu ca aproape fiecare femeie activa sexual se va infecta cu HPV (human papillomavirus) de-a lungul vietii ei. Da, din pacate 20 de milioane de noi cazuri de paciente cu boli cu transmitere sexuala de tot felul sunt diagnosticate in fiecare an. Unele dintre acestea (cum ar fi Clamidioza) pot fi complicatii care sunt vindecabile; altele, cum ar fi HPV-ul, nu sunt vindecabile, dar sunt tratabile daca infectia cu acest virus este identificata devreme.
4. Fibroamele
Aceste cresteri uterine variaza de la nivel microscopic pana la marimea unei mingi de fotbal. Aproape 4 din 5 femei vor avea la un moment dat un fibrom uterin, asa ca este bine sa fii atenta la simptome precum durere in timpul actului sexual si sangerari neregulate. Multi medici au o abordare de tipul "observa si asteapta" inainte de a programa interventia chirurgicala (daca aceasta este necesara).
5. Infertilitatea
In ciuda exagerarilor, ratele infertilitatii - chiar si acelea ale femeilor de peste 35 de ani - sunt, de fapt, in scadere. Totusi, 1 din 10 cupluri are probleme in conceperea unui copil si, in general, cu cat esti mai in varsta, cu atat este mai mare riscul tau de infertilitate. Daca ati "incercat" sa concepeti un copil de mai bine de 6 luni si nu ati avut noroc, este bine sa vorbesti cu medicul tau specialist. Sursa.
Citeste si: Femeile chiulesc de la acest test important pentru sanatatea lor
Esti fumatoare? Ce legatura exista intre tutun si infectia cu HPV
Cum sa te protejezi de virusul HPV si de cancerul de col uterin