Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au, de obicei, hormoni masculini în exces în organism şi prezintă o rezistenţă la insulină. Însă simptomele variază în rândul femeilor afectate. Diagnosticul de specialitate include: ovare polichistice, menstruaţii neregulate şi un nivel crescut de testosteron, care se manifestă adesea sub formă de acnee.
Sindromul ovarelor polichistice a fost clasificat drept o tulburare genetică, deşi multe femei dezvoltă această boală din cauza unor factori care le-au influenţat stilul de viaţă încă din copilărie sau din cauza unor perioade lungi de timp în care au consumat zaharuri rafinate, au luat contraceptive orale, au avut deficienţe de minerale şi au fost supuse stresului.
Simptomele SOP:
- ovare polichistice;
- creşterea în greutate (mai ales în zona abdomenului şi coapselor);
- menstruaţii neregulate sau absenţa menstruaţiei;
- apariţia părului facial;
- dezechilibru la nivelul glucozei din sânge;
- acnee;
- tulburări de fertilitate;
- avort spontan;
- acanthosis nigricans (n.r. - o afecţiune cutanată foarte cunoscută, care se manifestă în anumite zone ale corpului prin îngroşarea pielii şi colorarea ei într-o nuanţă întunecată - hiperpigmentare);
- alopecie (căderea temporară a părului).
Excesul de insulină din organism determină un nivel mai mare de testosteron
Cantităţile mari de insulină care circulă prin corp (care rezultă de pe urma unei diete pe termen lung - este vorba de o dietă ce conţine carbohidraţi rafinaţi) stimulează producerea de hormoni androgeni în ovarele pacientei. Un nivel ridicat de insulină în organism, combinat cu un nivel ridicat al hormonulului luteinizant (LH), va duce la producerea în exces a testosteronului în ovare, împiedicând astfel ovulaţia. Iar un nivel ridicat de testosteron are drept rezultat apariţia acneei şi creşterea în exces a părului facial.
Ce schimbări trebuie să faci în stilul de viaţă
Pentru a face faţă mai uşor sindromului ovarelor polichistice, îţi prezentăm un plan alimentar vegetarian, special conceput pentru pacientele cu SOP:
Atunci când te trezeşti dimineaţa, consumă apă călduţă cu suc de lămâie sau lime.
Micul dejun: consumă fructe, urmate de un bol de fulgi de ovăz cu lapte de migdale şi 2-3 linguri de nuci mărunţite; fulgii de ovăz pot fi îndulciţi cu fructe uscate (goji, curmale sau smochine) şi scorţişoară.
Gustare: un smoothie de fructe cu lapte de migdale, proteine de orez sau proteine de cânepă, scorţişoară şi Chlorella.
Prânzul: salată de Rucola, cu quinoa, seminţe de susan şi dovleac copt, dar şi sfeclă roşie sau tempeh bio, cu legume preparate la abur, şi cartofi dulci peste care torni puţin ulei de coccos sau ulei de măsline.
Gustare: nuci crude, seminţe şi fructe uscate, amestecate cu ulei de coccos şi cacao, pentru a face câteva biluţe, sau un mousse din seminţe de chia sau un pumn mic de nuci.
Cina: chifteluţe de orez brun sau chifteluţe de legume, făcute din boabe de fasole sau orez brun, linte şi curry, cu o mulţime de legume frunzoase. Sursa.