Randy Evans, nutriționist american, consideră că: „Să mănânci alimente de sezon este cea mai bună idee dacă vrei să-ți pui organismul pe picioare printr- o dietă echilibrată și variată”. În acest sens, fii atentă la:
1. Merișoare
Ar fi chiar păcat să mănânci merișoare doar o dată pe an sau doar în smoothie-uri. Acestea sunt bune nu numai în sosuri ci și în cerealele pentru micul dejun și chiar tarte făcute în casă, deoarece o cană de merișoare conține 20% din porția zilnică recomandată de specialiști pentru doza de vitamina C, antioxidanți și 4 grame de fibre.
2. Varză de Bruxelles
Aceste mici legume sunt vândute adesea la vrac sau în saci mici de rafie, fiind precum niște verze, rotunde, de mărimea unei nuci. Ele ajută la detoxifierea organismului, menținând astfel sănătatea ficatului în timp ce cresc numărul de antioxidanți din corp. Ele conțin vitamina K, vitamina C, folați, mangan, fibre și potasiu. Se pot prepara foarte ușor dacă se spală, se taie pe jumătate și se frig într-o tigaie, dar sunt și foarte gustoase dacă se sotează cu câteva mirodenii, printre care piper și usturoi, se stropesc cu lămâie și un pic de sare de Hymalaya, apoi se tăvălesc prin ulei de cocos.
3. Rodii
Pe piață se găsesc rodii mai tot timpul anului, dar cei mai mulți nutrienți îi vei extrage dacă toamna le mănânci cu tot cu semințe, nu doar să bei sucul. Ele sunt bogate în antioxidanți, vitamina C, potasiu și fibre și le poți extrage beneficiile în mai multe feluri. Semințele pot fi adăugate în salate, cereale și iaurt sau făcute pe post de sos pentru pește și carne de pui.
4. Păstârnac
Acesta seamănă ca aspect cu un morcov, dar este mai dulce și mai aromat, fiind o sursă importantă de vitamina C, potasiu și folați. În plus, el are multe fibre, atât solubile cât și insolubile, care împreună ajută la o mai bună digestie și îmbunătățesc circulația sângelui. Se poate face piure sau băga ca atare la cuptor, se poate servi pe post de garnitură sau ca fel de mâncare de sine stătător și se pot chiar face sticksuri vegetale din el, foarte bune dacă se taie păstârnacul subțire, pe lung, se stropește cu puțin ulei, usturoi zdrobit și rozmarin.
5. Alune de pădure
Aceste bile de nutrienți se pot găsi prin pădure, în grădinile bunicilor, la târgurile de sezon sau în pungi mici în supermarketuri și sunt o sursă bogată de vitamina E, având totodată și acizi grași Omega-3, care ajută la scăderea colesterolului rău și îmbunătățirea celui bun. Cea mai bună alegere pentru a fi servite sunt coapte și adăugate ca atare în salate, dar reprezintă și o gustare foarte bună, mai ales într-un mix cu migdale, nuci și semințe.
5 alimente care-ți vor face sfârșitul de toamnă mai plăcut
Toamna aceasta probabil că te-ai gândit mai mult la mere și dovleac copt, dar pe piață există mult mai mult produse gustoase și nutritive.