Fibrele te ajută să ții sub control bolile cardiovasculare, tensiunea și chiar să previi cancerul, pentru că trec prin organism relativ întregi și facilitează astfel procesul de digestie. Din nefericire, cele mai multe persoane nu preiau zilnic 25-38 de grame de fibre, cât recomandă medicii. Conform unui studiu din anul 2017, în medie, un adult consumă aproximativ 15 grame de fibre pe zi, dar iată ce poți face dacă te afli în această situație:
Suplimente cu fibre
Acestea sunt făcute din diverse tipuri de fibre și oferă organismului câte o doză de fibre per porție. Dacă ai încercat să-ți variezi dieta, dar încă ai impresia că nu îți extragi suficiente fibre din ceea ce mănânci, deoarece ești constipată adesea sau ai alte probleme medicale, trebuie să vorbești cu medicul de familie în vederea achiziționării celor mai bune suplimente pentru cazul tău.
Hrana rămâne totuși cea mai bună sursă de fibre
Jerlyn Jones, nutriționist și purtător de cuvânt al Academy of Nutrition and Dietetics, din Atlanta, este de părere că: „Cel mai bine este să-ți extragi fibrele din alimentație, deoarece pe lângă acestea mai capeți și vitamine, minerale și antioxidanți.” Poți obține toate acestea din fructe, legume, cereale integrale, pâine și paste integrale, ovăz, popcorn și orez brun, dar și din fasole, mazăre, linte, germeni de grâu și semințe de chia, pe care le poți adăuga într-un smoothie sau în iaurt.
Acestea fiind spuse, nu există dovezi că suplimentele alimentare ar fi nocive, deci dacă ai încercat deja să-ți diversifici dieta, dar nu este suficient pentru tine, ești constipată, ai colesterolul mare sau nu tolerezi o dietă bogată în fibre trebuie să iei în considerare un supliment alimentar care să nu contravină eventualelor tratamente pe care le iei deja.
Dacă alegi un supliment, ia-o treptat
Doza recomandată de suplimente alimentare, care s-a demonstrat că reduce riscul unui atac de cord este de 7 grame de fibre solubile pe zi. Însă pentru a preîntâmpina orice efecte adverse trebuie să o iei treptat și să adaugi doar o linguriță pe zi într-un pahar cu apă, ca apoi în timp de măcar două săptămâni să ajungi la doza dorită. Acest lucru va permite organismului tău să se adapteze până ajungi să folosești chiar și 1 lingură pe zi, împărțită în 4 porții. În plus, dacă bei mai multă apă pe măsură ce crești cantitatea de fibre, le vei ajuta să lucreze cum trebuie și vei preveni simptome precum gazele și balonarea.
Vezi ce poți face dacă duci lipsă de fibre
Unul dintre motivele pentru care experții recomandă să-ți umpli farfuria pe jumătate cu fructe și legume este că acestea sunt principala sursă de fibre și îți ia mai mult timp să le termini, ceea ce înseamnă că poți simți mai rapid senzația de sațietate, lăsându-ți creierul să proceseze semnalul.