Stii ca daca mananci un platou intreg de prajituri dintr-o singura inghititura nu este bine pentru tine, dar expertii spun ca excesul pe care il faci cu anumite alimente mult mai nutritive ar putea sa fie la fel de periculos.
1. Portocale si tomate. Trebuie sa fii atenta sa nu faci excese cu aceste delicioase, dar extrem de acide alimente, spun specialistii in gastroenterologie. Aportul crescut de acizi asociat cu consumul pra mare de portocale si rosii poate duce la reflux gastroesofagian.
Pe o perioada extinsa de timp, acest lucru poate provoca o tulburare in care leziunile precanceroase se formeaza pe captuseala esofagului. Specialistii sugereaza sa nu mananci mai mult de doua portocale sau rosii pe zi si sa eviti cu totul aceste alimente daca ai deja simptome ale refluxului gastroesofagian.
2. Conservele de ton. Acest peste sarac in calorii si usor de preparat este ideal pentru o salata sanatoasa sau un sandvis atunci cand te grabesti. Cu toate acestea, daca mananci prea mult ton poate duce la niveluri extrem de mari si de periculoase de mercur, deoarece tonul este mai bogat in mercur decat alte specii de pesti.
Consumul excesiv de mercur poate determina probleme de vedere, tulburari de auz si vorbire, lipsa de coordonare si slabiciune musculara. Asigura-te ca nu consumi mai mult de trei pana la cinci conserve de ton pe saptamana, spun specialistii.
3. Apa. In vreme ce hidratarea este esentiala pentru o sanatate buna, consumul excesiv de apa poate provoca intoxicatia cu apa, spun nutritionistii. Acest lucru se intampla atunci cand o cantitate extrem de mare de apa dilueaza sodiul din organism, rezultand un nivel anormal de scazut de sodiu in sange; aceasta scadere poate afecta activitatea cerebrala si poate duce chiar la deces.
Cat de multa apa se presupune ca ar trebui sa bei ca sa te confrunti cu aceasta problema? In mod tipic, este vorba de o problema pentru cei care participa la maraton si despre oamenii care se forteaza sa bea mai multa apa.
4. Soia. Iubitorii de soia trebuie sa fie atenti. In vreme ce soia poate ajuta la controlul colesterolului si a tensiunii arteriale atunci cand este consumata cu moderatie, soia poate inhiba in aceeasi masura absorbtia fierului in organism, spun expertii.
Asa ca un consum excesiv de soia are potentialul de a provoca anemia, adica deficienta de gier. De asemenea, deoarece soia contine compusi asemanatori estrogenului, consumul pe termen lung a unor cantitati mari poate provoca o proliferare a mucoasei uterine, ceea ce poate duce la cancer uterin.
5. Spanacul. Aceasta leguma cu frunze verzi este plina de beneficii: spanacul este o sursa excelenta de proteine, de fibre si de numeroase vitamine si minerale. Spanacul este bogat in luteina, o substanta care poate ajuta la prevenirea degeneratiei maculare (o cauza comuna a pierderii vederii). Cu toate acestea, spanacul este bogat in oxalat, un compus care poate provoca formarea pietrelor la rinichi. Sursa.
Citeste si: 3 motive pentru care este bine sa bei bere
4 alimente care te fac mai desteapta