Perineul este zona localizată între orificiul vaginal și cel anal.
Masajul perineal este o metodă eficientă, potrivit site-ului bebee.ro, prin care viitoarele mame pot asigura o naștere naturală ușoară și fără consecințe neplăcute la nivelul aparatului genital. Cum foarte multe gravide au nevoie de epiziotomie în timpul nașterii când perineul nu este suficient de elastic, medicii recomandă prevenirea acestuia cu ajutorul masajului perineal.
Perineul poate fi tonifiat printr-o serie de manevre delicate de întindere efectuate cu 4-6 săptămâni înainte de naștere. Între săptămânile 34 și 37 se recomandă efectuarea acestui tip de masaj o dată la 2 sau la 3 zile, urmând ca din cea de-a 37-a săptămână să practicați zilnic, chiar de două ori în 24 de ore.
Efectuarea masajului perineal
Masajul perineal se efectuează după o igienizare adecvată a mâinilor într-o poziție comodă ușor aplecată sau întinsă pe spate cu picioarele depărtate. Se folosesc substanțe lubrifiante pe bază de apă, ulei de măsline, vitamina E. Se introduce degetul mare 3 sau 4 cm în vagin și se exercită o presiune moderată în jos către rect, apoi în părțile laterale. Delicat dar ferm continuă să întinzi mușchii până la apariția unei senzații ușoare de arsură sau de înțepături subtile.
Menține întinderea până când nu mai percepi nici o senzație specială și masează partea inferioară a vaginului cu mișcări succesive înainte și înapoi. Exercițiul se continuă timp de 3-4 minute, cu evitarea zonei uretrei. Pasul următor este să-ți îndoi degetele mari ca un cârlig și să tragi spre exterior de marginile vaginului imitând astfel presiunea pe care capul copilului va exercita în momentul expulziei.
Măsuri de precauție în masajul perineal:
- un aspect foarte important este ca presiunea exercitată asupra vaginului să nu fie accentuată pentru a evita inflamarea țesuturilor sensibile
- uretra nu se masează pentru că se poate irita sau infecta
- unghiile să fie tăiate foarte scurt astfel încât să nu producă leziuni și inflamații la nivelul vaginului
- igiena mâinilor este esențială pentru că bacteriile introduse în vagin pot pune în pericol bebelușul
- este important ca vezica urinară să fie goală în timpul masajului
- camera să fie încălzită și să asigure intimitatea de care ai nevoie
- substanța lubrifiantă folosită să fie naturală, în termen de valabilitate și fără contraindicații
Principalul scop al masajului perineal este de a reduce posibilitatea rupturii în timpul nașterii. Efectul de întindere datorită masajului va înmuia mușchii și țesuturile elastice din zonă, astfel ele au o șansă mult mai redusă de a se rupe. Unii specialiști recomandă ca masajul perineului să fie făcut până ce devine inconfortabil și apare o senzație de amorțeală sau ardere care seamănă cu senzația produsă de ieșirea capului copilului la naștere.
Astfel femeia se familiarizează cu această senzație și în timpul travaliului este mai puțin probabil să intre în panică și să se incordeze sau să împingă foarte tare și rapid ceea ce produce ruperea țesuturilor. O altă opinie susține faptul că masajul perineului va reduce senzația de ardere în timpul travaliului.
Masajul perineal este benefic cel puțin din 2 puncte de vedere: uleiurile folosite la masaj acționează ca agenți lubrifianți mărind elasticitatea și flexibilitatea țesuturilor care se vor întinde mai mult și mai ușor în momentul nașterii. A doua la mână efectuând zilnic acest tip de masaj gravida se va obișnui cu senzația de întindere resimțită în timpul nașterii și va conștientiza stările de relaxare-contracție ale perineului ceea ce va ajuta să se relaxeze conștient.
Masajul perineal este ideal în special pentru gravidele aflate la prima naștere, deoarece pregătește țesuturile pentru întinderile la care vor fi supuse când copilul va coborî prin canalul nașterii. Studiile arată că beneficiile acestui tip de masaj au fost mai mari pentru femeile cu vârsta peste 30 de ani aflate la prima sarcină. Pe lângă faptul că se reduce în mod semnificativ riscul unor rupturi care necesită ulterior o perioadă de recuperare prelungită, acest tip de masaj contribuie la recuperarea mai rapidă a supleței mușchilor vaginali după naștere.
Masajul perineal ajută întreaga zonă perineală uretrală, vulvară și anală. Previne incontinența urinară sau fecală, prolapsul de uter sau alte organe pelviene, ajută la recuperarea după operații efectuate în zona genitală, menține tonusul muscular după menopauză. Este utilizată inclusiv pentru plăcere sporită în timpul actului sexual.
Important este să efectuați exercițiile corect și astfel rezultatele nu întârzie să apară.