Vei afla din acest articol de ce ai nevoie de anumite vitamine și care sunt consecințele deficitului.
1. Potasiu
Potasiul este necesar pentru buna funcționare a inimii, rezistența mușchilor și echilibrul apei în organism, iar deficitul duce la aritmie, oase fragile, depresie și insuficiență renală. Principalul motiv pentru deficiența de potasiu este o dietă dezechilibrată, bazată foarte mult pe alimente preocesate și semi-preparate, plus stresul zilnic.
Norma zilnică recomandată de potasiu este între 3-5 grame și se poate obține din cartofi copți, caise deshidratate și spanac.
2. Fibre
Fibrele alcătuiesc o microfloră sănătoasă, scad nivelul glucozei și curăță organismul, iar deficitul duce la diabet, colesterol mărit și constipație. Motivele pentru o deficiență de fibre sunt programul de lucru aglomerat și faptul că majoritatea oamenilor mănâncă pe fugă, orice apucă, obținându-se astfel doar carbohidrați simpli, nu complecși. În plus, alimentația este formată din multe produse gustoase ce conțin făină albă și zahăr, care cauzează balonare.
Norma zilnică recomandată de fibre este între 21-38 grame, ce pot fi obținute din fasole, fructe de pădure și quinoa.
3. Calciu
Calciul ajută creierul să funcționeze, menține o densitate osoasă bună, întărește dinții și împiedică înfundarea vaselor de sânge. Deficitul de calciu duce la infarct, deformări osoase și carii. Motivul principal al acestui deficit este o dietă neechilibrată și consumul mare de cafea, care curăță organismul de calciu.
Se recomandă între 1-1.2 grame de calciu pe zi, care poate fi preluat din brocoli, mac și migdale.
4. Vitamina D
Vitamina D ajută la asimilarea calciului, a vitaminei K și a magneziului, întărește sistemul imunitar și crește energia cuiva, iar deficiența duce la răceli și gripe frecvente, insomnie, dureri articulare și de oase și căderea părului. Motivele deficienței de vitamina D sunt lipsa luminei solare, o dietă deficitară și stresul.
Doza zilnică recomandată de specialiști este de 10-20 micrograme, ce pot fi preluate din somon, ton și expunerea moderată la soare.
5. Fier
Fierul reglează producția de hormoni, transportă oxigen în țesuturi și îmbunătățește metabolismul, iar deficiența de fier usucă pielea, duce la căderea părului, ruperea unghiilor și anemie. Cel mai adesea, acest deficit este din cauza proastei nutriții, deoarece organismul uman nu poate produce singur suficient fier, care oricum se pierde zilnic prin fecale și lunar la femeile cu ciclu regulat.
Este indicat ca femeile să consume zilnic 18 mg de fier și bărbații 8, pe care le pot obține mâncând scoici, carne de vită și ficat de pui.
5 elemente de care organismul uman duce lipsă și cum să le obții
Din cauza stilului de viață modern, a stresului și dietei, deficiența de microelemente vitale este resimțită abrupt de unele organisme, motiv pentru care au fost identificate vitaminele ce lipsesc de cele mai multe ori dintr-o alimentație echilibrată și metode cum poate fi restabilit echilibrul natural.