Iată ce încearcă organismul să îţi transmită prin intermediul poftelor apărute în timpul menstruaţiei, dar şi în viaţa de zi cu zi, când simţi că nu mai poţi dacă nu guşti măcar un pic de ciocolată sau chipsuri.
Nu ai nevoie de dulciuri, ci de magneziu şi crom
Peste 50% dintre femei susţin că le este poftă de ciocolată în zilele ce preced instalarea menstruaţiei, dar mai ales în prima zi, când fluxul menstrual este, de regulă, mai puternic.
Specialiştii arată că pofta de dulce apare în urma unui dezechilibru al nivelului zahărului din sânge rezultat din cauza unei deficienţe de magneziu sau crom. Aceşti doi nutrienţi sunt vitali pentru absorbţia zahărului la nivel celular. Astfel, un deficit de magneziu şi crom duce la o absorbţie deficitară a zahărului, iar organismul încearcă să suplimenteze aportul şi astfel apare pofta sporită de dulce în timpul menstruaţiei.
Pentru a scăpa de pofta de dulce, asigură-te că ai la îndemână gustări ce includ nuci, seminţe, broccoli, mazăre sau hrişcă pentru un aport sporit de crom, dar şi banane, boabe de soia şi ton, ca surse suplimentare de magneziu.
Nu pofteşti la ceva sărat, ci ai nevoie de sodiu, potasiu şi vitamine din complexul B
Pofta de gustări sărate poate semnala suprasolicitarea glandelor suprarenale. Cortizolul, în limite normale, este hormonul care menţine organismul alert pe timpul zilei, însă când nivelul acestuia creşte, devine ceea ce specialiştii numesc hormonul stresului.
Când organismul este stresat, cortizolul împiedică buna funcţionare a unui alt hormon, numit aldosteron, responsabil cu absorbţia sărurilor. În urma acestui fenomen, organismul elimină mineralele necesare bunei funcţionări şi astfel apare pofta de alimente sărate.
Încearcă să combaţi aceste pofte cu ajutorul unor gustări sănătoase care conţin săruri minerale. Nu uita şi de alimente care scad nivelul cortizolului, precum ţelina. Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă de potasiu şi vitamine din complexul B, iar consumarea lor ajută la nomalizarea funcţionării glandelor suprarenale.
Nu ai nevoie de un pahar de vin, ci de alimente sănătoase şi mişcare
Cercetări recente sugerează că femeile resimt mult mai mult efectul plăcut al alcoolului atunci când nivelul de estrogen din organism atinge punctul maxim.
Femeile care reuşescă să îşi menţină obiceiurile alimentare sănătoase în timpul menstruaţiei şi fac mişcare regulat pot evita cu succes pofta de a consuma un pahar în plus în această perioadă.