Nutriţionista şi antrenorul de fitness Emily Skye a observat la clientele sale nişte puncte comune atunci când vine vorba de slăbit. Se pare că majoritatea dintre ele se înfometează şi fac activităţi fizice neadaptate nevoilor pe care le au. Ea a detaliat de ce aceste obiceiuri sunt nesănătoase şi le-a împărtăşit cu toate cele care visează la un corp perfect.
1. Nu ridică greutăţi
De obicei, femeile se tem că dacă vor ridica greutăţi vor deveni prea musculoase, dar ele probabil nu ştiu că dacă vor săardă în mode eficient din depozitele de grăsime trebuie să îşi crească masa musculară. Nu ar trebui să se sperie nimeni de ridicarea greutăţilor, pentru că se poate începe cu gantere de 0,5 kg şi trecerea la bara de piept se poate face treptat, asta doar tonifică musculatura deja exsitenta. Cel mai bun lucru în a avea muşchi este că organismul arde mai multe calorii, deci de fapt se poate mânca mai mult.
2. Mănâncă prea puţin
Dietele prin înfometare nu funcţionează. Da, dau rezultate rapide pe termen scurt, dar şi când se reintroduc alimentele se iau din ce în ce mai multe kilograme. În plus, se pierd kilograme prin eliminarea apei, a nutrienţilor şi a vitaminelor nu prin diminuarea grăsimii. Când corpul este privat în mod drastic de foarte multe calorii, acesta nu primeşte suficientesubstanţe benefice pentru a funcţiona la parametri optimi. Hrana proaspătă este sănătoasă şi dă energie pentru întreaga zi, plus că menţine efortul fizic. Prin diete drastice şi abţinerea de la orice, femeile ajung să se priveze de nutrienţi şi pânăla urmă se epuizează şi se îmbolnăvesc. De multe ori, acest tip de regim duce la efectul de yo-yo, adică cicluri repetate de slăbire-îngrășare, iar ceea ce trebuie să reţină toată lumea este că un regim alimentar sănătos şi variat este un stil de viaţă, nu o dietă de slăbire.
3. Se odihnesc insuficient
Este foarte important ca atunci când se începe un antrenament regulat să se includă şi zile de pauză, cum ar fi duminicile sau de sărbători şi zile speciale. Zilele de odihnă sunt pentru ca organismul să se regenereze după executarea exerciţiilor intensive. Dacă nu se oferă corpului suficient timp de odihnă acesta va intra într-un cerc vicios şi nu va mai reacţiona la fel de eficient la efortul depus. Nu ne putem aştepta ca organismul să coopereze dacă îl extenuăm. Foarte important este şisă îi dăm suficient timp să doarmă, între 7-8 ore pe noapte, în funcţie de persoană.
4. Fac prea mult cardio
Pentru a arde grăsimi şi a avea un corp tonifiat trebuie construită masă musculară şi aceasta poate fi crescută prin ridicarea de greutăţi. Alergatul pe bandă şi orele de aerobic sunt foarte bune, dar depinde în ce parte a corpului ai probleme. Pentru rezultate optime, un singur tip de antrenament cardio nu va funcţiona. Acest gen de exerciţii sunt foarte bune pentru creşterea rezistenţei la efort, a puterii în general şi a flexibilităţii, însă nu vor contura foarte mult decâtanumiţi muşchi. Cel mai bun lucru la orele de cardio este că ard mult mai multe calorii decât o jumătate de oră de jogging.
5. Menţin aceeaşi rutină
Dacă faci întotdeauna acelaşi tip de exerciţii până la urmă corpul tău se va obişnui şi nu va mai da aceleaşi rezultate. În schimb, poţi introduce o dată la două săptămâni câte un exerciţiu nou, aşa vei evita şi monotonia şi îţi vei păstra interesul pe o perioada mai lungă. De exemplu, într-o seară poţi merge la step aerobic, a două seară să ai liber şi a treia seară să te duci la fitness, apoi încă o zi de pauză, urmată de o ora de spinning şi tot aşa. Atunci când organismul începe să seobişnuiască cu un anume tip de exerciţii fizice trebuie schimbată intensitatea sau tipul acestora, pentru a nu intra prea repede în faza de plafonare. Astfel, poţi descoperi că eşti capabilă de mişcări inedite şi vei vedea că ai anumiţi muşchi de care uitasei complet sau nici măcar nu ştiai că există.