Din ce în ce mai mulți oameni simt nevoia de castane coapte, ștrudele dulci sau sărate și tarte cu legume, iar garniturile sunt ridicate la rang de fel principal, printre acestea numărându-se vinetele, avocado-ul, morcovii, varza de Bruxelles, mazărea și broccoli-ul, ceea ce înseamnă că anul acesta fermierii sunt cei care vor ieși pe plus și măcelarii pe minus.
Susi Richards, Head of Product Development pe segmentul de Food de la Sainsbury a comentant acest fenomen în felul următor: „Pentru multă lume, Crăciunul este ocazia unei mese tradiționale în familie, concentrată în jurul cărnii, dar cu creșterea numărului celor care au optat să fie vegetarieni sau chiar vegani, vine și cerința unei mese de sărbători mai diversificată.”
Cele mai bune 5 idei pentru mese fără carne:
1. Dacă vrei să faci o umplutură specială, nu trebuie neapărat s-o bagi în carne, ci poți umple ceapă, ardei, dovlecei sau vinete, la care să adaugi și un pic de usturoi, pentru aroma emanată din cuptor.
2. Folosește-te de mirodenii și ierburi pentru a imita anumite arome și a transforma legumele în piesa centrală de pe masă.
3. Cartofii, prăjiți sau la cuptor, pot fi unși cu ulei de măsline, nu neapărat cu untură, deși preparați cu untură de porc sau grăsime de gâscă sunt în general mai apreciați.
4. Verifică ingredientele din bere și vin, pentru a fi sigură că nu contravin cu stilul tău de viață.
5. Toată lumea iubește budinca, așa că poți opta pentru ea în locul prăjiturilor mai grase, cu tot felul de ingrediente vegetale, dar și de origine animală.
5 idei pentru cei ce își doresc sărbători vegetariene
În mod tradițional, pe masa de Crăciun se găsește cel puțin o pulpă de porc sau mai nou pentru români, de curcan, dar anul acesta, 32% din cei intervievați au declarat că nu vor pune pe masă nici un pic de carne.