Schimările de dispoziție sunt ceva cunoscut de toată lumea, mai ales de femeile aflate într-o anumită perioadă a lunii, iar învățăturile despre cum să ne descurcăm în momente dificile sunt cunoscute cel puțin din timpul budiștilor și stoicilor. Cum însă timpul este limitat, îți prezentăm în continuare doar cinci întrebări care te vor pune pe gânduri.
1. Este necesar?
Înainte de orice, trebuie să te întrebi dacă este cu adevărat necesar să faci ceva sau dacă merită să te enervezi aiurea. Dacă de obicei ești destul de calmă, dar cineva te calcă pe nervi și creierul tău îți transmite semnale contradictorii, atunci ia-ți un minut să te uiți în oglindă. Vei vedea probabil o persoană pe care nu o recunoști.
Expertul în neuroștiințe Alex Korb subliniază faptul că, în realitate, creierul produce gânduri, dar asta nu este o activitate pe care să o poți controla în mod direct. Deci dacă ceva este în mintea ta, asta nu înseamnă automat că te definește, nu orice îți trece prin gând trebuie luat în serios. Sharon Salzberg, expert în filosofia budistă, spune că „Una dintre problemele pe care le avem este că nu reușim să ne oprim doar la stadiu de gând. Dacă ne trece ceva prin minte simțim nevoia să dezvoltăm ideea și să punem totul la suflet.” Tu ești persoana care stabilește ce gânduri devin realitate, nu ești gândurile respective.
2. Este o datorie a lumii către tine?
În cazul furiei, aceasta vine de la așteptările nerealiste fondate de societatea în care trăim. Astfel că te simți nedreptățită dacă se întâmplă ceva la care nu te-ai fi așteptat și brusc începi să te comporți irațional. Dacă este un ambuteiaj în trafic începi să înjuri, pentru că îți simți programul dat peste cap, dar programul acela tot tu ți l-ai făcut de fapt. Relaxează-te cu gândul că nu știi niciodată ce se poate întâmpla în clipa următoare sau poate nu ai aflat încă de ce este traficul atât de îngreunat, cine stie, poate că a fost un accident rutier și dacă ai fi plecat mai devreme de acasă ai fi fost chiar tu implicată, deci de fapt ești norocoasă acum că stai în mașina ta, la adăpost. Sau dacă cineva nu se ține de cuvânt poți considera că ai tot dreptul să te enervezi. Si ce dacă cineva a făcut altceva decât te așteptai? Respectivul s-a pus într-o poziție delicată, nu tu. Te poți hotărî să faci ceva în acest sens, de exemplu să mergi la film singură, nu însoțită, sau să faci în loc de paste alfredo paste bolognese, dar nu merită să te enervezi pentru asta.
Psihologul Albert Ellis a dus un întreg război împotriva cuvintelor „trebuie” și „se poate”. De fiecare dată când folosești aceste cuvinte probabil că ai impresia că Universul este obligat să îți facă ție pe plac, află în schimb că nu este chiar așa. Lumea nu îți datorează nimic, totul se leagă doar de așteptările tale nerealiste și faptul că te consideri buricul Pamântului.
3. Trebuie să ai lucrul respectiv pentru a fi fericită?
Dacă nu ești nervoasă ci doar tristă că nu ai un anumit lucru sau că s-a întâmplat ceva gândește-te cât de necesar îți era de fapt obiectul respectiv sau persoana la care te gândești. Cum tu trebuie să fii centrul universului tău, pentru că de tine depinde fericirea, nu de cei din jur, de ce să te îngrijorezi din nimicuri? Bucură-te de lucrurile mici, sunt oameni făra un acoperiș deasupra capului, care nu au ce mânca sau care nu au cunoscut vreodată dragostea, tu măcar știi ce sunt toate acestea. Dacă fericirea ar fi doar despre bani atunci foarte multe persoane ar fi nefericite. Însă sunt destui oameni care nu numai că nu au cât de mulți bani și-ar dori, dar au pierdut pe cineva drag, au rămas handicapați, le-a căzut părul sau mai știu eu ce altceva și sunt extrem de mulțumiți cu viețile pe care le au. Cu cât lista de dorințe este mai mare cu atât este cineva mai nefericit. Învață nu să te mulțumești ci să fii cu adevărat fericită cu ceea ce ai, pune accentul pe părțile pozitive din viața ta si vezi mereu partea plină a paharului. Dupa cum spunea și Marcus Aurelius „totul stă în modul în care gândești și privești lucrurile”.
Poate că nu ai primit promovarea pe care ți-o doreai sau mărirea de salariu la care sperai, dar asta nu înseamnă că s-a terminat cu cariera ta. Da, ea este importantă, dar nu, nu ai de unde să știi ce te așteaptă în viitor.
4. Vrei ca manifestările tale să te reprezinte?
John Yates, om de știință budist explică „credem de multe ori că trebuie să controlăm totul, dar asta ne creeză doar probleme. Când situațiile nu evoluează după cum ne-am fi așteptat avem tendința să ne pierdem motivația și să ne căutăm singuri defecte”. Ce trebuie fiecare să înțeleagă este că există o mulțime de factori care influențează ceea ce ne dorim: contextul în care se petrece orice, prietenii pe care îi avem și trăirile prin care trecem, toate își pun amprenta pe ceea ce vrem să facem. Ăsta este un lucru bun, înseamnă schimbare, dezvoltare, dar reprezintă totodată o provocare, pentru că te obligă să decizi în fiecare zi ce fel de persoană vrei să fii. Când stabilești ceva foarte important gândește-te dacă ceea ce ești pe cale să faci te reprezintă și fii cea mai bună variantă a ta. Nu-ți face griji cu privință la ce cred alții despre tine, pentru că dacă vei face zilnic câte ceva pentru tine le vei arăta celor din jur ce fel de persoană ești.
5. Ai empatizat vreodată cu cei din anturajul tău?
Atunci când alții au o stare proastă este greu să nu te molipsești, dar întreabă-te dacă vreodată ai trecut prin ce trec ei și îi vei înțelege mai bine. Atât budismul cât și stoicismul propagă ideea că este bine să faci tot ce-ți stă în putință ca să-i faci pe ceilalți să se simtă bine. În acest demers trebuie să-ți iubești aproapele ca pe tine însăți și să fii tolerantă, iar cele mai mutle rezultate vor veni dacă aplici compasiunea și tratezi cu calm o ceartă.
Studiile au arătat că cei care se poartă cu tact într-o dispută și se gândesc la sentimentele celuilalt, nu doar la a se face auziți, au cu 34% mai puține certuri de-a lungul vieții și acestea durează cu 59% mai puțin timp.