Fiecare schimbare din viața unui nou-născut este precum o sărbătoare și iată care sunt pietrele de temelie pe care le veți trece împreună:
1. Mișcări corporale
În prima lună trebuie să urmărești cum se mișcă, dacă dă din mâini necontrolat, dacă are reflexe, dacă-și pune mâinile pe față și încearcă să se întoarcă singur atunci când stă pe burtă.
În următoarele două luni. aceste mișcări ar trebui să fie mai coordonate și să-și poată băga degetele în gură sau să țină singur anumite jucării mici și să se întindă după lucrurile din jur.
După vârsta de 4 luni, copilul poate ajunge, în mod normal, să se ridice singur în mâini, să se rostogolească, să treacă un obiect dintr-o mână în cealaltă și chiar să meargă un pic fiind susținut.
La un an de zile, coordonarea se îmbunătățește și începe deja tranziția de la târât la mers, fiind în stare să stea singur în fund sau în picioare.
2. Simțurile
După naștere vor începe treptat să i se dezvolte și simțurile, dar trebuie să ai răbdare, pentru că fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu.
După o lună va putea vedea în alb și negru, se va uita curios în jur și va începe să recunoască anumite persoane și obiecte, mai ales dacă se face un contrast clar de culori și au forme bine definite. În plus, va putea auzi destul de bine și va căuta sursa a din ce în ce mai multe sunete. Nu-i vor plăcea alimentele amare, dar va cunoaște foarte bine gustul și mirosul laptelui și va prefera atingerile ușoare, în locul celor foarte ferme.
După două luni se va îmbunătăți și vederea, fiind acum în stare să urmărească filme scurte și să gesticuleze către ecran. Tot acum va începe să copieze sunetele pe care la aude și va scoate primul zâmbet când îi vorbești, pentru că înțelege ce se întâmplă în jurul lui.
3. Inteligența emoțională
După câteva luni de la naștere, copilul va începe să se exprime nonverbal, deci va zâmbi când e fericit și ținut în brațe sau va plânge când îi este foame. Va începe să copieze nu numai sunete ci și acțiuni și va vrea să joace anumite jocuri, nu orice alegi tu. Va explora din ce în ce mai mult prin atingeri, iar la un an se va uita la desene animate încercând să le copieze și va face mai multă gălăgie când nu este băgat în seamă.
În plus, va înțelege ce se întâmplă când îi schimbi scutecul sau când vă jucați și va prefera compania persoanei care stă mai mult cu el. Acum el va putea arăta că-i este frică de ceva sau cineva și înțelege utilitatea majorității obiectelor destinate lui, putând să le ia singur din raft și să le pună la loc.
4. Discurs verbal
Poate dura între 6-8 luni până să spună ceva, iar în primele luni de viață doar să scoată câteva sunete, însă când va începe să articuleze va putea să refuze sau accepte anumite activități și alimente, exprimându-și stările de spirit atât verbal cât și prin câteva cuvinte foarte simple.
După vârsta de un an va putea să-și strige părinții și să-și exprime tristețea sau mirarea și va începe să copieze cuvinte de la televizor sau rude.
5. Semne de avertizare
Desigur, oricât de bun ar fi considerat un părinte, uneori tot trebuie să verifici anumite lucruri la medic. Semnele de îngrijorare cuprind, dar nu se rezumă la faptul că la 8 luni nu a început nici măcar să se târască, nu are un minim de coordonare a mișcărilor, nu scoate absolut nici un cuvânt, nu pare a fi curios în legătură cu nimic și nu comunică nici măcar prin gesturi.
Pe măsură ce avansează în vârstă, apar și alte semne de îngrijorare, printre care acela că nu poate apuca și ține singur în mână nici măcar o jucărie sau un pix, nu poate sta deloc în picioare, nu poate arunca obiectele din jur dacă se plictisește, nu poate pune între 3-5 cuburi unul peste celălalt și nu vrea să stea deloc în preajma nici unui părinte, iar joaca alături de alți copii îi este străină, ceea ce-l face să devină agresiv.