Simptomele pot fi înfricoşătoare - chiar dacă atacurile de panică sunt, din punct de vedere fizic, absolut inofensive, acestea aduc cu ele trăiri înfricoşătoare şi greu de controlat precum durere în piept, ameţeli, stare de greaţă, probleme digestive, tremur al mâinilor, stare de leşin dar şi o frică exagerată şi inexplicabilă.
Nu durează o veşnicie, chiar dacă aşa pare - durata unui atac de panică nu depăşeşte 20-30 de minute, însă atunci când ai unul, timpul pare să se dilate.
Nu există o cauză exactă a atacurilor de panică - atacurile de panică se moştenesc, însă nu pe cale genetică, ci pentru că noi copiem comportamentul persoanelor apropiate cu care petrecem mult timp în copilărie. Aşadar, dacă mama sau bunica ta suferă de anxietate, şi tu vei prelua această afecţiune, doar că la tine se va manifesta mult mai agresiv. De asemenea, o altă situaţie în care apar atacurile de panică o reprezintă momentele în care facem schimbări majore în viaţa noastră, cum ar fi un job nou, plecarea de acasă ori naşterea unui copil.
Dacă eşti perfecţionistă ai şanse mari să faci atacuri de panică - cu cât ai aşteptări mai mari de la tine şi cu cât îţi doreşti mai mult, cu atât ai mai multe şanse să devii anxioasă şi să ai atacuri de panică. Aşadar, relaxează-te!
Anticiparea atacurilor de panică poate deveni la fel de greu de suportat ca atacul de panică în sine - odată ce ţi s-a declanşat un atac de panică vei începe să îţi faci griji că următorul îşi face apariţia. Aşadar, vei evita locurile în care ţi s-au declanşat atacuri de panică pentru a preveni apariţia altora. Drept urmare, vei începe să ocoleşti din ce în ce mai multe locuri pentru că aceste episoade pot apărea oricând, oriunde. Aşadar, vei fi prinsă într-un cerc vicios iar pentru a evita asta trebuie să îţi învingi teama şi să înveţi să trăieşti cu atacurile de panică. Fiind împacată cu ele, acestea vor dispărea treptat.
Dacă ai tulburări de panică nu aştepta să te vindeci peste noapte, fără pic de afort. Caută un medic specialist, fă terapie cognitiv-comportamentală şi încearcă diferite tehnici care te ajută pe moment. Spre exemplu, atunci când debutează un atac de panică, fă exerciţii de respiraţie, care te ajută să te relaxezi. De asemenea, un truc recomandat de terapeuţi este să iei o foaie şi un pix şi să scrii toate simptomele pe care le exprimentezi în timp real. Astfel, vei reuşi să te relaxezi concentrându-ţi atenţia asupra scrisului, dar şi asupra stărilor care îţi dau o stare aberantă de rău general. Văzând totul scris pe foaie vei realiza că, de fapt, nu se întâmplă nimic ieşit din comun cu tine.
5 lucruri pe care nu le ştiai despre atacurile de panică
Anxietatea şi atacurile de panică sunt tulburări din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre şi, pentru face faţă unor asfel de probleme, trebuie să fii informată - Iată 5 lucruri pe care trebuie să le ştii!