Dr. Tania Adib, ginecolog consultant la The Lister Hospital, parte a HCA Healthcare UK, explică 5 lucruri pe care oricine ar trebuie să le știe despre menopauza timpurie.
1. Simptomele sunt aceleași precum în cazul menopauzei obișnuite
Simptomele menopauzei timpurii sunt adesea aceleași precum cele resimțite de femeile aflate la vârsta normală de menopauză. La început, acestea includ lipsa menstruației, menstruații mai ușoare sau mai grele decât până la momentul respectiv și bufeuri. Acestea arată că cel puțin unul dintre ovare produce mai puțin estrogen. În plus, unele femei pot avea:
- transpirații nocturne;
- schimbări emoționale;
- piele, ochi și gură uscate;
- insomnii;
- libido scăzut;
- uscare vaginală;
- vezică iritată.
2. Există mai multe fenomene ce declanșează premenopauza
Există mai multe cauze ale menopauzei timpurii, deși acestea nu pot fi 100% determinate:
- genetică - vârsta de începere a menopauzei este adesea moștenită;
- stilul de viață - fumatul, kilogramele în plus, lipsa exercițiilor fizice și lipsa luminii solare;
- defecte cromozomiale - Sindromul Turner, adică a te naște cu cromozomi incompleți, provoacă la o femeie dezvoltarea incompletă a ovarelor și adesea pornește menopauza mai devreme;
- boli autoimune - inflamațiile provocate de bolile autoimune, precum mărirea tiroidei și artrita reumatoidă, atacă în mod indirect și ovarele;
- epilepsie - femeile care suferă de epilepsie trec mai devreme prin menopauză, deoarece le cedează ovarele.
În plus, orice tratament medical care atacă ovarele sau stopează producția de estrogen, cum ar fi chimioterapia, facilitează instalarea menopauzei.
3. Alte probleme medicale
Ca orice femeie care trece prin menopauză și cele care intră mai devreme decât în mod normal în această etapă resimt efectele scăderii nivelului de estrogen, care înseamnă un risc mai mare de boli de inimă, osteoporoză, declin cognitiv, cancer de colon, probleme cu dinții și cataractă. Femeile care trec prin așa ceva trebuie să se adreseze ginecologului la orice simptome li se par anormale, pentru a primi tratamentul adecvat.
4. Poți primi tratament pentru a face față mai ușor simptomelor
Din nefericire, nu există un tratament pentru menopauza prematură, dar există opțiuni de tratament pentru ca femeile să treacă mai ușor peste simptomele neplăcute. Printre cele mai folosite variante este terapia cu hormoni, care atenuează o parte dintre acestea.
5. Poți rămâne în continuare însărcinată
Cu ajutorul medicinei moderne și a tratamentelor de fertilitate, este posibil în continuare să faci un copil după ce ai intrat la menopauză. De exemplu, multe femei tinere, fertile, aleg acum să-și congeleze din timp ovulele, ca măsură de precauție, pentru ca mai târziu să apeleze la fertilizare în vitro, în cazul în care nu mai pot rămâne însărcinate.