Menopauza începe când o femeie nu are menstruație timp de un an, atunci când au loc mai multe simptome în strânsă legătură cu modificările din organism.
1. Schimbări de dispoziție
Dr. E.W. Freeman și colegii săi de la Universitatea din Pennsylvania au realizat un studiu ce a durat 9 ani, timp în care au luat mai multe interviuri femeilor aflate la menopauză. Prin această metodă ei au aflat că în timpul menopauzei femeile sufere dese schimbări ale stării de dispoziție, dar cu timpul, acestea se răresc.
2. Bufeuri
Cercetătorii de la Emory University au studiat efectul de bufeu și transpirație abundentă în timpul menopauzei. La început, femeile simt că au febră și transpiră, apoi se înroșesc pe față și gât, după care le este frig. La această cercetare au luat parte femei cu vârste cuprinse între 45-55 de ani și aceste rezultate au fost detectate la 25.7% dintre ele, cu mențiunea că la sfârșitul menopauzei bufeurile sunt resimțite de 52.6% dintre femei. Pentru a ușura aceste simptome, ar trebui să excluzi alimentele picante, condimentate, alcoolul și tutunul.
3. Dificultăți în ceea ce privește somnul
Problemele cu somnul sunt printre cele mai des întâlnite printre femeile intrate la menopauză. Un nou stuiu realizat de specialiștii de la Universitatea dinf Illinois printre angajatele de 45-55 ani de la Urbana-Champaign, a scos la iveală faptul că problemele cu somnul apar în mai multe etape ale menopauzei, dar sunt corelate cu depresia și bufeurile. Profesor Rebecca Smith susține că dacă restul problemelor sunt rezolvate, somnul va reveni la normal.
4. Depresie
Anita Clayton de la Universitatea din Virginia, a studiat legătura dintre menopauză și depresie și a ajuns la concluzia că dacă menopauza este ceva normal și apare la toate femeile, unele dintre ele devin, totuși, mai vulnerabile. Dacă o femeie se duce la timp la doctor să fie diagnosticată, efectele depresiei vor fi cu mult diminuate.
5. Probleme de memorie
Studiile de la Universitatea Illinois și Universitatea de Nord din Chicago au arătat că femeile aflate la menopauză pot avea probleme cu memoria, iar cele care au mai multe bufeuri au și probleme mai mari cu memoria. În plus, femeile care prezentau simptome depresive au avut rezultate mai slabe la teste.
6. Probleme vasculare
Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au descoperit o legătură între menopauză și problemele vasculare, iar cercetătorul șef, Kerry Hildreth, a declarat că acestea influențează în mod negativ viața femeilor. Ar trebui să fii foarte atentă în această perioadă, pentru că ți se pot umfla mâinile și picioarele, iar pentru a reduce edemele trebuie să bei mai puțină apă în a doua parte a zilei.
7. Dureri de cap
Potrivit unui nou studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Cincinnati, durerile de cap se accentuează la femeile care se apropie de menopauză și frecvența acestora crește cu 76%. Jelena Pavlovic, asociată în acest studiu, subliniază faptul că medicii pot prescrie un tratament hormonal care să îmbunătățească aceste simptome, deoarece unele dintre ele pur și simplu împiedică femeile să-și desfășoare activitățile zilnice.
8. Stress
Un studiu al departamentului de psihistrie de la Universitatea Carolinei de Nord sugerează că fluctuația de estrogen face sensibilitatea să crească și supune femeile la mai mult stres. Rezultatele sugerează că estradiolul (o formă de estrogen), crește sensibilitatea femeilor în privința exluziunii sociale și când această sensibilitate este combinată cu stresul provocat de diversele situații zilnice, apare riscul căderii în depresie, dar activitățile fizice, yoga și meditația îmbunătățesc aceste simptome.
9. Libido scăzut
Cu 20 de luni înainte de instalarea menopauzei și la un an după ultima menstruație, libidoul femeilor scade semnificativ și continuă să scadă cinci ani după aceea, dar mai puțin. Mai mult de 75% dintre participantele la studiu au dezvăluit că sexul era o parte importantă din viașa lor înainte, dar rasa și etnia joacă un rol important în trecerea peste această perioadă.
Dacă ai o dietă sănătoasă în timpul menopauzei, toate aceste simptome se vor diminua. Așadar:
- Mănâncă suficiente lactate, pentru a căpăta calciu.
- Extrage-ți fibrele din pâine, orez, fructe proaspete și cereale.
- Bea multă apă.
- Limitează consumul de alcool.
- Scade catitățile de zahăr și sare.