Din nefericire, acum există mai puține posibilități de a ține legătura cu cu cei dragi și încă din anul 2015, cercetătorii au descoperit care sunt efectele izolării sociale, acestea fiind asemănătoare cu ce se întâmplă după ce fumezi 15 țigări. Studiul respectiv a analizat efectele pe care le are singurătatea asupra psihicului, dar a menționat și faptul că face ravagii din punct de vedere al obezității.
În special în această perioadă, relațiile au de suferit și oamenii apelează la metode nepotrivite de a-și ocupa timpul liber, precum cumpărături online în exces sau consumul de băuturi alcoolice în singurătate. În ciuda acestei confuzii, oamenii au început să se obișnuiască cu rutine noi, ca să facă față efectelor stresului, care în exces duce la slăbirea sistemului imunitar, probleme cu insulina, cu intestinele, depresie și anxietate. Iată însă câteva îndrumări pentru a socializa diminând riscurile:
Ieși afară de câte ori ai ocazia
Specialiștii sunt de părere că este în regulă să intri în grupuri mici sau în orice caz, e mai benefic decât să stai tot timpul închisă în casă, iar dacă socializezi cu alții ai grijă să respectați regulile de igienă, aș că nu-ți uita acasă dezinfectantul de mâini, masca de protecție și eventual mănușile de unică folosință.
Menține distanțarea socială
Continuă să păstrezi distanțarea socială, chiar dacă grupul este unul mic, deoarece indiferent câte persoane sunt în jur, e mai bine să stați la cel puțin 1.5 m distanță. Câteodată este foarte ușor să uiți că până și prietenii tăi apropiați sau membrii familiei pot reprezenta un risc, fiind, în unele cazuri, purtători asimptomatici.
Poartă mască
În primul rând, dacă alegeți să vă întâlniți în grup, cu cât mai mic e grupul, cu atât mai bine și încercați să stați într-un spațiu deschis, nu în casă. În al doilea rând, masca de protecție te împiedică pe tine să răspândești storpi de mucoase contaminate, dar te și apără de secrețiile altora. Practic, prin purtarea corespunzătoare a măștilor, care să sigileze cumva gura și nasul, vă protejați unul pe celălalt.
Adu-ți propria mâncare și propriile băuturi
Dacă faceți un picnic sau un grătar e mai bine să-ți aduci propriile proviuzii. Astfel te asiguri că ai ceva pe gustul tău, că totul este pregătit cum trebuie și că ceea ce consumi nu se contaminează prin atingere. În plus, ambalează individual fiecare aliment și nu-ți împărți mâncarea sau băutura cu alții.
Întâlniri online
Pentru cei care prezintă un risc mai mare de contaminare sau care preferă să păstreze distanța fizică, rezumă-te la întâlniri online, mai ales dacă persoanele respective locuiesc singure sau sunt în vârstă și nu ar mai avea cine să le facă anumite comisioane în cazul în care ele s-ar îmbolnăvi.
5 metode prin care să eviţi problemele mentale survenite de pe urma distanţării sociale
Pandemia de COVID-19 a schimbat și continuă să schimbe modul în care interacționăm, iar ieșirile în oraș rămân încă de domeniul trecutului pentru mulți oameni, în timp ce munca este făcută de acasă și conferințele ținute pe Zoom, WhatsApp, Google Meet, Slack sau alte platforme asemănătoare. În aceste condiții, concertele au fost amânate, manifestările sportive anulate sau restrânse și restaurantele închise.