Iată 5 mituri despre acest virus, care poate fi mortal și nu trebuie ignorat, mituri pe care e mai bine să ți le clarifici din timp, înainte să fie prea târziu.
1. Cine este infectat va muri
Toată lumea moare la un moment dat și acum 30 de ani nu existau atâtea tratamente moderne, iar cei care aveau virusul HIV activ în sânge erau condamnați la sentința cu moartea, dar acum se poate trăi o viață normală, lungă și relativ sănătoasă. Unul dintre tratamente presupune administrarea de medicamente care împiedică dezvoltarea virusului în organism și permit sistemului imunitar să se refacă, însă din nefericire, nu există încă un tratament care să vindece această infecție, ci doar care să o țină sub control.
2. Doar homosexualii au HIV
Deși este adevărat că bărbații homosexuali sunt mai predispuşi infecției cu acest virus, este foarte posibil ca o femeie să se îmbolnăvească după un contact sexual neprotejat sau să-i transmită fătului ei această problemă. În plus, cei care folosesc droguri injectabile prezintă și ei un risc foarte mare, din cauza acelor infectate.
3. Nu poți avea copii dacă ai HIV
Într-o relație în care unul dintre parteneri are virusul HIV este întotdeauna recomandată protecția în timpul actului sexual, dar acest lucru nu împiedică oamenii să aibă copii pe cale naturală și chiar să le transmită virusul, în ciuda medicamentației luate. Cu toate acestea, este mereu indicat ca un cuplu în care unul sau ambii parteneri au HIV să se consulte cu medicul în privința unei viitoare sarcini.
4. Nu poți lua HIV de pe vasul de toaletă
HIV poate fi luat doar prin contactul cu sânge, spermă, lichid vaginal, lapte mamar sau alte secreţii, în principiu orice fluid ce poate intra în sânge prin sex anal, vaginal sau oral, ace, zgârieturi sau tăieturi. El nu poate fi transmis prin salivă, transpirație sau urină, ceea ce înseamnă că riscul de a intra în contact cu virusul HIV prin intermediul vasului de toaletă este aproape de zero și chiar nul în privința sărutului, a salivei, a unei mușcături directe sau a strănutului, exceptând situaţiile în care sângele persoanei bolnave sau fluidele mai sus menționate ajung în contact cu o rană deschisă deja existentă.
5. Cuplurile cu HIV nu trebuie să folosească protecție sexuală
Deși ambii parteneri au virusul HIV în organism, acest lucru nu înseamnă că cei doi nu trebuie să-și mai facă griji în privința protecției, deoarece dacă eşti HIV-Pozitiv te afli încă în pericol, fiind mult mai dificil de luptat împotriva mai multor tulpini de virus decât a uneia singure.
5 mituri despre virusul HIV
Descoperit si tratat din timp, virusul HIV poate fi dus pe picioare, dar cu toate acestea el nu poate fi comparat cu obezitatea sau dependența de tutun, deoarece odată contactat nu este ceva cu care alegi să trăiești sau nu.