De multe ori, părinții se simt responsabili pentru copii în toate aspectele vieții, ceea ce include și să-i ajute la teme, dar chiar dacă nu ești un expert în acest domeniu, vei vrea să înveți câte ceva, ca să-l poți ajuta măcar din când în când, așa că iată ce poți face.
1. Fii ghidul nu criticul
Copiii trec prin mai multe stări când își fac temele și unii profesori nu se arată îngăduitori dacă aceștia nu-și fac toate temele acasă sau la after-school, însă vei observa că cel mic nu reușește mereu să se încadreze în timpul alocat, moment în care trebuie să intervii să să-l încurajezi. Copilul tău poate avea probleme la matematică de exemplu, dar nu înseamnă că nu încearcă să învețe ci doar că nu înțelege, deci dacă vrei să-l ajuți, încearcă să-l liniștești să să-l întrebi dacă a trecut prin toate modalitățile în care poate fi rezolvată o problemă. Desigur că vor exista greșeli, dar acest lucru trebuie să-l corecteze profesorul, nu neapărat tu.
2. Caută ajutor online
Dacă ești unul dintre acei părinți care vor neapărat să înțeleagă subiectele la care lucrează copilul, pentru a-l putea ajuta pe acesta, ar trebui să începi să înveți înaintea lui sau măcar în același timp cu el fiecare lecție. Dar ține cont de faptul că nu este ușor să te apuci din nou de învățat după ce n-ai mai fost ani buni pusă în acea situație. De exemplu, dacă tu ai învățat o metodă de a rezolva graficele, dar acum se predă altfel, caută online un meditator sau măcar lămuriri suplimentare și astfel vei găsi câteva tehnici eficiente de învățare.
3. Cere-i copilului să găsească sarcini asemănătoare în manual
Fie că este vorba despre matematică, fizică, chimie sau orice altă materie, profesorii dau foarte rar teme a căror rezolvare nu se găsește în manual. Dacă probleme asemănătoare au fost deja discutate în clasă, copilul va putea să își dea seama cum se rezolvă acestea doar citindu-și notițele. Încurajează-ți copilul să se uite după probleme asemănătoare și astfel va fi mai încântat să lucreze singur și să rezolve mai multe exerciții. În acest mod, chiar dacă nici unul dintre voi nu știe exact subiectul, măcar vei arăta că încerci să-l ajuți, pentru că și dacă i-ai face tu temele, tot nu ar fi bine, dar așa, dacă el găsește singur o explicație, data viitoare va ști răspunsul corect.
4. Folosește un cronometru
Elevilor nu le plac temele și se complac în ideea că nu știu sau nu pot și ajung astfel să nu mai rezolve nici sarcinile simple, dar tu, ca părinte, îți poți ajuta copilul să se concentreze măcar pe perioade scurte asupra temelor. Ar trebui să începi să folosești un cronometru, ca cel mic să știe că după acea perioadă se poate relaxa și în acest sens poți începe cu câte 15 minute, ca mai apoi să crești treptat timpul. Stai însă lângă el în tot acest timp, ca să te asiguri că se concentrează pe ce are de făcut.
5. Oferă-i recompense
Copiii adoră recompensele și poți folosi această metodă mai ales în cazul în care vezi că are o temă lungă de făcut într-un timp scurt. La început, copilul tău va fi demoralizat din cauza lipsei timpului, dar nu trebuie să-i permiți să piardă și mai mult timp plângându-se. Promite-i că dacă își termină toate temele la timp ieșiți împreună la restaurant, că îi cumperi ceva de îmbrăcat, o jucărie sau doar petreceți timp împreună. Astfel, cel mic va fi încântat și se va strădui cu adevărat să termine ce are de făcut, dar nu-l obișnui mereu așa.
Să-ți ajuți copilul cu temele nu înseamnă neapărat să iei tu pixul și să scrii în locul lui. Trebuie să-i permiți acestuia să rezolve singur marea majoritate a temelor. Sarcina ta este doar să îl încurajezi și să te asiguri că-și face toate temele la timp.
5 moduri în care îți poți ajuta copilul cu temele
Dacă ai deja un copil mare știi cât de chinuitor este pentru el să facă teme pentru la școală, dar realizezi că este doar un rău necesar și chiar dacă lui nu-i place, tu ca părintre trebuie să-ncerci să-l ajuți cumva să se achite de sarcini.