Deborah MacNamara vorbește vorbește în cartea sa, „Rest, Play, Grow: Making Sense of Preschoolers”, despre importanța atașamentului de părinți și ce înseamnă dragostea acestora pentru devoltarea celor mici.
1. Captarea atenției copiilor
Prin luarea în brațe a copiilor le captezi toată atenția și le poți satisface acestora nevoia de conexiune cu cei dragi, dar trebuie să intri prietenos în spațiul lor personal: mai întâi stabilește o conexiune vizuală cu ei, jucați-vă un pic împreună și vorbiți despre cum a fost ziua voastră. De-a lungul timpului, acest ritual te va ajuta să creezi o legătură emoțională putenică cu cel mic, ceea ce-i va aduce numai zâmbete și fericire.
2. Construiește-i un cerc social
Părinții nu pot petrece 100% din timp cu copiii lor, iar acest ritaul de socializare le va crea un cerc de prieteni. Ceea ce trebuie să faci este să ajuți la construirea relației dintre copil și persoana în care vrei să aibă încredere, deoarece copiii sunt din fire mai timizi și uneori se feresc să interacționeze cu persoane noi. Cel mai bun mod de a depăși acest obstacol este să le faci cunoștință într-un mod prietenos, ceea ce-i ajută pe cei mici să-și activeze senzorul de prietenie și apropiere, deoarece observă că părinții aprobă acea relație.
3. Fă despărțirea mai ușoară
Este extrem de dificil pentru cei mici, mai ales aceia sub vârsta de 6 ani, să treacă peste momentele în care unul dintre părinți (sau amândoi) pleacă pentru o perioadă de timp. Dacă trebuie să pleci undeva, îți poți lăsa copilul cu cineva de încredere, dar încearcă să alini despărțirea prin poze, scrisori, filmulețe sau o jucărie care să miroasă a parfumul tău, în orice caz, ceva pe care cel mic să-l asocieze cu tine. Vorbiți înainte de plecare despre ce o să faceți când te întorci, de exemplu o vizită la Grădina Zoologică sau o zi la piscină împreună.
Un psiholog celebru a identificat 3 ritualuri care ajută copiii să se simtă iubiţi
Copiii mici sunt foarte atașați de părinții lor și vor să petreacă cât mai mult timp împreună, iar cercetările au arătat că atunci când merg la grădiniță sau la școală, copiii sunt foarte stresați din cauza separării de adulți, ceea ce afectează în mod negativ dezvoltarea creierului acestora.