Uneori însă, copiii preiau exemplul adulților și aplică tratamentul tăcerii când sunt frustrați, moment în care trebuie să-ncerci să ghicești cu ce ai greșit, deoarece copiii realizează foarte bine cât de eficientă este această tehnică de manipulare emoțională. Tantrumul arată de fapt incapacitatea cuiva de a face față emoțiilor negative și este mai comun printre preșcolari, dar se poate întâlni și în rândul adolescenților și chiar al adulților. Deși nu este ceva pentru care să-ți faci foarte multe griji, dacă nu ai totuși grijă cum te comporți în aceste situații, episoadele se vor repeta din ce în ce mai des, așa că iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față unor astfel de situații dificile:
1. Păstrează-ți calmul
Prima și cea mai importantă regulă este că tu trebuie să-ți păstrezi calmul, indiferent de situație sau de locul în care se întâmplă. Când cineva apropiat ție, indiferent că este un copil sau un adult, începe să țipe, să arunce cu lucrurile din jur sau să te tortureze în tăcere, reacția instinctivă este să te comporți la fel și să încerci pe loc rezolvarea problemei, dar trebuie să înțelegi că ideea tantrumului era tocmai aceasta, de a-ți atrage atenția, deci nu te lăsa păcălită. Îndreaptă-ți atenția către altceva și detașează-te de situație, pentru a fi tu stăpână pe situație, nu cealaltă persoană.
2. Evaluează situația
Verifică dacă situația în care vă aflați este periculoasă și dacă prin jur sunt lucruri scumpe sau fragile, care riscă să fie distruse imediat. În plus, dacă tantrumul vine din partea unui adult, asigură-te că acesta nu este sub influența drogurilor sau a alcoolului, iar dacă amenință că va trece la violențe fizice, părăsește imediat încăperea și anunță autoritățile, deoarece integritatea ta corporală este mai importantă decât orice și în acele momente, persoana respectivă nu gândește rațional.
3. Încearcă să înțelegi
În cazul în care tantrumul nu este neapărat violent, încearcă să empatizezi cu persoana respectivă și să vezi ce poți face, deoarece uneori ai nevoie doar de compasiune pentru a trece cu bine peste momentele dificile. În acest sens, exprimă-ți în cuvinte gândurile și sentimentele, punându-te în pielea celuilalt și spunându-i efectiv că îl înțelegi, dar n-ai ce face, nu depinde numai de tine să acționezi într-un mod sau altul. În plus, dacă reușești să faci pe cineva să înțeleagă faptul că îți pasă de părerile lui, atunci poți deschide un dialog despre granițe și exprimarea emoțiilor.
4. Stabilește limite
Cei care au crize de tantrum fie nu sunt suficient de maturi fie nu pot rationa încât să-și dea seama în acele momente că se comportă inadecvat situației, dar după ce ai arătat un pic de empatie și cealaltă persoană se arată deschisă să comunice, trebuie să stabiliți împreună anumite limite. Încearcă să rămâi calmă pe tot parcursul conversației și să-ți exprimi foarte clar îngrijorările și ceea ce consideri că este prea mult. Această atitutine a ta îi permite părții adverse să știe că-ți pasă de problemele ei, dar și să afle ce părere ai tu cu adevărat, ceea ce va diminua apariția unor astfel de crize pe viitor.
5. Lasă-i spațiu de desfășurare
Ceea ce trebuie să înțelegi este că prin tantrum cineva dorește doar să-ți atragă atenția. Astfel încât dacă tu continui să-ți ceri scuze sau să o tragi de mână, persoana respectivă se va simți încurajată să continue cu atitudinea ei irațională. Mai bine îi spui că după ce se va calma, vei fi acolo să discutați orice problemă are și îl lași pe copil sau pe adult în pace pentru o vreme. Este un lucru greu de făcut, mai ales dacă ai de-a face cu membrii ai familiei, dar veți putea astfel amândoi să vă gândiți la ceva potrivit de spus, încât să nu răniți sentimentele nimănui.
5 moduri în care să faci față tantrumului celor mici și nu numai
Tantrumul începe cu un moment în care totul pare nedrept și furia își face apariția, ochii se îngustează, obrajii se aprind și gura se strâmbă, apoi pumnii se încleștează, picioarele par să se lipească de pământ, lacrimile curg și vocea se ascute...