Află acum ce te frământa de foarte multă vreme și înțelege de ce este în regulă să recunoști că ai o problemă.
1. Sănătatea mentală și cea emoțională sunt același lucru?
Nu, ele reprezintă două concepte total diferite. Sănătatea mentală este alcătuită din mai multe componente diferite, printre care se numără și sănătatea emoțională, care cuprinde abilitatea de a-ți controla gândurile, sentimentele și comportamentele. Dacă ești sănătoasă emoțional nu înseamnă neapărat că vei fi tot timpul fericită ci doar că ești conștientă de sentimentele tale și poți face față celor negative. Aceasta este o abilitate pe care în timp o poți învăța și îmbunătăți.
2. Pot fi vindecate problemele mentale?
Oricine are un episod cu orice fel de probleme legate de sănătatea mentală este mai predispus la recidivă decât cineva care n-a trecut niciodată prin așa ceva. Oamenii pot trece prin perioade îndelungate fără simptome, dar supuși unei combinații de factori stresanți pot avea din nou dificultăți. Vestea bună este că dacă cineva merge la psiholog, poate învăța cum să facă față stresului, ca altă dată să nu mai clacheze.
3. Problemele mentale pot fi prevenite?
Un stil de viață sănătos poate preveni multe probleme, dar trebuie să includă o dietă corespunzătoare, sport, minimalizarea stresului, somn de calitate suficient și o ocupație care să aducă împlinire pe plan personal și profesional. Majoritatea problemelor mentale sunt diagnosticate în copilărie sau adolescență, ceea ce oferă suficient timp pentru găsirea unui tratament adecvat.
4. De ce este depresia mai des întâlnită la femei decât la bărbați?
Una din șase femei este diagnosticată cu o problemă de sănătate mentală ce poate include depresia, spre deosebire de numai unul din opt bărbați. Această statistică a fost atribuită mai multor factori, inclusiv faptului că femeile pur și simplu caută mai des ajutorul decât bărbații, dar și a faptului că ele trec prin sindromul premenstrual, sarcină și menopauză, toate spunându-și cuvântul asupra dezechilibrului hormonal. În plus, femeile se gândesc prea mult la problemele prin care trec și resimt mai pregnant stresul.
5. Te poate împiedica o problemă psihică să mai lucrezi?
Presiunea vieții este adesea mai accentuată la locul de muncă, unde oamenii se simt presați de așteptările celorlalți, iar depresia și anxietatea au adesea un impact negativ asupra concentrării și încrederii în forțele proprii, deci chiar și îndeplinirea celor mai mici sarcini poate deveni extrem de dificilă.
6. Au luat avânt problemele de sănătate mentală?
Se pare că pacienții clinicilor de psihiatrie s-au înmulțit, iar cercetările arată că numărul problemelor de sănătate mentală este în continuă creștere începând cu anul 1990. Creșterea este atribuită conștientizării mai mari și acceptării în societate că aceste probleme sunt reale, nu închipuite și nimeni nu are de ce să se rușineze.
7. Sănătatea mentală are vreo legătură cu cea fizică?
Statisticile arată că între 12-18% dintre problemele fizice se datorează ignorării celor mentale, deoarece oamenii cu probleme psihice sunt de două ori mai predispuși la o afecțiune cardiacă, de patru ori mai predispuși la afecțiuni respiratorii și prezintă un risc mai mare de obezitate. În plus, cei care au fost diagnosticați cu boli cronice sunt mai predispuși să dezvolte și ceva pe fond emoțional.
8. Problemele de sănătate mentală sunt genetice?
La modul general se acceptă ideea că o combinație de factori genetici cu un mediu ambiant precar favorizează dezvoltarea problemelor mentale, dar nu a fost descoperită o singură genă responsabilă de probleme psihice, chiar dacă există anumiți markeri genetici. Genetica este un factor important, dar studiile efectuate pe gemeni au demonstrat că unul poate avea probleme psihice și celălalt nu.
9. Serviciile pentru sănătatea mentală sunt adresate predominant femeilor?
De la bărbați societatea se așteaptă să se comporte într-un anume fel, dar stereotipurile privind „sexul tare” stigmatizează și mai mult bărbații care îndrăznesc să vorbească despre problemele lor. Combinată cu depresia, această mentalitate duce la o percepere greșită a faptului că serviciile pentru sănătatea mentală sunt adresate doar femeilor, dar faptul că suicidul este cea mai mare problemă printre bărbații sub vârsta de 35 ani, arată tocmai faptul că aceștia nu caută îndeajuns de mult ajutorul.
10. A crescut numărul bărbaților care au depresie postnatală?
Depresia postnatală nu afectează doar proaspetele mame ci se poate instala și în rândul partenerilor. De fapt, cercetările arată că 1 din 10 tați sunt depresivi după ce se naște copilul. Este dificil de spus dacă aceste cifre au crescut, deoarece această condiție a fost diagnosticată pe termen lung doar în rândul femeilor, dar conversațiile pe această temă încurajează din ce în ce mai mulți bărbați să recunoască că au o problemă.
Răspunsul la cele mai căutate 10 întrebări despre sănătatea mentală
Psihologul Thomas Jones îți răspune la cele mai des puse întrebări despre sănătatea mentală.