Schimbarea orei vine în fiecare an la pachet cu mai multe accidente auto, oameni care se resimt după călătoriile cu avionul sau mașina, mai multă frustrare și prezentarea mai multor pacienți la camera de gardă. Experții în domeniu consideră că este totuși mai ușor să te adaptezi la schimbarea orei toamna decât primăvara, pentru că acum „câștigi” o oră de somn în loc s-o pierzi, dar dacă și ție ți-e încă greu să intri în programul normal, ia în considerare următoarele lucruri:
1. Schimbă-ți ora treptat
S-ar putea să-ți fie ușor să te adaptezi la ora de iarnă, pentru că e mult mai ușor să stai peste ora ta normală de culcare decât să adormi la comandă, dar în loc să potrivești brusc ceasul cu o diferență de o oră, încearcă în următoarele zile să adormi sau să te trezești cu câteva minute mai devreme sau mai târziu, până ți se obișnuiește organismul cu noul program. Astfel nu va trebui să treci brusc în fiecare an, de câte două ori pe an, la un nou program.
2. Încearcă suplimentele cu melatonină
În special primăvara, dar și acum, melatonina te va ajuta să-ți restartezi ciclul de somn. Ia o pastilă cu 2, până la 5 ore înainte de culcare, în loc să aștepți cu ochii în tavan venirea somnului. Folosește însă doar o doză mică, de 0.3 până la 0.5 mg, doar cât să te poți obișnui mai repede și mai ușor cu noul orar.
3. Expune-te la lumină naturală
Acum îți este mai ușor să adormi, dar mai greu să te trezești, mai ales dacă sună alarma când afară este încă întuneric. Poți însă folosi lumina naturală pe post de aliat, ca să te obișnuiești în timp cu schimbarea. Încearcă așadar să ai parte de un mediu cât mai luminat atunci când te trezești și să nu deschizi ochii într-o încăpere perfect întunecată, deoarece acea scurtă expunere, chiar și la lumină artificială, te va ajuta să fii mai veselă și te va stimula să-ți începi ziua cu dreptul. Pentru a căpăta maximum de lumină și a începe ziua cât mai devreme, poți să ridici jaluzelele atunci când te bagi în pat, dacă acest lucru nu-ți perturbă somnul.
4. Controlează-ți dieta
Când zilele devin mai scurte decât nopțile și vremea se răcește, mulți oameni încep să mănânce mai dezorganizat și mai mulți carbohidrați, dar această schimbare te face să fii mai somnoroasă când de fapt ar trebui să stai trează mai mult timp. Așadar, dacă ți-e greu să te adaptezi schimbării de oră, mai taie din carbohidrați și ține cont de faptul că alimentele bogate în proteine sunt cele care îți mențin nivelul energiei.
5. Trage un pui de somn
Dacă te simți cu adevărat epuizată de pe urma potrivirii ceasului, este în regulă să te culci un pic atunci când simți că ți se închid ochii. Ai grijă însă să nu depășești 30 de minute, cel mai bun moment al zilei pentru a face acest lucru, dacă îți permite programul, fiind între orele 13:00-15:00, dar nu chiar imediat după ce mănânci prânzul, pentru a permite mâncării să se așeze în timp ce metabolismul încetinește.
5 moduri în care să te acomodezi cu ora de iarnă
Weekendul trecut s-a trecut la ora oficială de iarnă și „ai câștigat” o oră în plus de somn, dar deși ajustarea aceasta nu pare drastică, multor oameni le este greu să se adapteze.