Dacă te-ai întrebat vreodată de ce te simți slăbită în timpul sezonului rece, trebuie să știi că pe lângă faptul că nu mai ai acces la atât de multe fructe și legume proaspete, astenia de sezon este ceva real, ce atacă multe persoane.
Cu toții avem zile bune și zile mai puțin bune, iar vremea de afară influențează în mod direct activitățile fiecăruia, dar printre simptomele asteniei se numără o stare de spirit proastă pe timp îndelungat, lipa interesului pentru activitățile zilnice, dificultăți la trezire și modificări de greutate. Chiar dacă foarte multe persoane sunt copleșite de aceste schimbări și nu-și mai pot desfășura activitățile normale, fenomenul nu este încă înțeles pe deplin, dar există câteva teorii care încearcă să explice ceea ce se întâmplă:
1. Producția de melatonină - melatonina este hormonul care te face să te simți somnoroasă și pe care, la cei care suferă de astenie, organismul îl produce mai mult decât în mod normal.
2. Producția de serotonină - serotonina este hormonul care influențează starea de spirit, apetitul și somnolența, iar lipsa luminii solare duce la niveluri scăzute de serotonină, ceea ce se traduce prin depresie.
3. Ritmul circadian (ceasul intern al organismului) - corpul folosește lumina soarelui drept combustibil și punct de reper pentru diverse funcții și activități importante, cum ar fi trezitul de dimineață, deci mai puțină lumină în timpul iernii duce la astenia sezonieră.
Dacă această afecțiune îți influențează activitatea zilnică, ar trebui să vorbești cu medicul de familie, ca să-ți dea sfaturile și suplimentele necesare. De asemenea, este foarte important să-ți iei sentimentele în serios, așa că apelează la prieteni și familie dacă te simți copleșită și acordă-ți suficient timp ca să-ți dai seama ce se întâmplă cu tine și să faci ceea ce îți face cu adevărat plăcere.
Ce trebuie să știi despre astenia de sezon
Astenia de sezon este un tip de depresie ce apare odată cu schimbarea anotimpurilor, în special când se trece de la ora de vară la cea de iarnă și invers.