Esti obisnuita sa crezi ca iarna este anotimpul in legatura cu care ar trebui sa iti faci griji cand vine vorba de sistemul tau imunitar, dar toamna - oricat de frumos ar fi acest anotimp in care frunzele isi schimba culoarea - poate aduce propriile boli de sezon.
Fii cu ochii in patru la aceste motive care iti arata ca anotimpul tau preferat te poate imbolnavi:
1. Este perioada in care scolile se redeschid. O clasa plina de copii poate sa devina rapid plina de microbi si germeni, iar acest lucru te poate afecta chiar daca nu ai copii. Spatiile deschise, in care mai multi oameni impart acelasi aer, cum sunt scolile si birourile, sunt un teren fertil pentru bacteriile si virusurile care provoaca bolile si afectiunile respiratorii.
Parintii sunt mult mai predispusi sa ia germeni si virusuri de la copiii lor care merg la scoala. Iar acesti parinti ar putea sa aduca aceleasi ingectii la locul de munca, la birou sau la restaurantul unde au planuit sa ia pranzul cu prietenii. Solutia? Asigura-te ca iti speli mainile cat mai des cu putinta, in special dupa ce ai petrecut un timp indelungat cu copiii sau nepotii tai.
2. Dormi mai putin. In lunile de vara, din iunie pana in august, universul de la birou parca se prelungeste si ai tendinta de a petrece mai mult timp afara, chiar si dupa orele de lucru. Asa ca toamna inseamna revenirea la programul obisnuit de lucru si mai inseamna etapa in care recuperezi la capitolul nivel de munca, mai ales daca in timpul verii ai tras de timp, ai lungit lucrurile si nu le-ai terminat la timp.
Iar acest program de lucru mai intens poate insemna de multe ori ca te bucuri de mai putin somn. S-a dovedit ca atunci cand dormim mai putin decat am avea nevoie, sistemul nostru imunitar nu mai este capabil sa lupte impotriva infectiilor la fel de bine cum ar putea lupta atunci cand dormim suficient.
3. Sunt mai multi alergeni in aer. Primavara nu este singura data cand ai putea sa simti ca nasul tau curge mai des sau ca ai sensibilitati la caile respiratorii. Exista tipuri diferite de polen si de praf in aer pe masura ce anotimpurile se schimba, spun expertii. Cei mai rai "vinovati" din timpul toamnei sunt ambrozia si diverse tipuri de mucegai. Din nou, specialistii spun sa te speli pe maini des pentru a tine alergenii departe de pielea ta.
4. Zilele sunt tot mai scurte. Ai observat ca, din ce in ce mai des in ultimele zile, pleci de la serviciu cand deja este intuneric afara? Da, nu este tocmai distractiv. De obicei starile noastre de dispozitie pot fi foarte afectate de cantitatea de lumina naturala pe care o primim in fiecare zi, explica specialistii.
In vreme ce tulburarile afective sezoniere tind sa "infloreasca" in lunile de iarna, si acest program schimbator (cu zilele care se tot scurteaza) le poate declansa. Daca crezi ca acest lucru ar putea fi o problema pentru tine, este bine sa discuti cu medicul tau despre posibilele tratamente, cum ar fi terapia, tratamentul medicamentos sau chiar o veioza ce imita lumina naturala.
5. Temperaturile oscileaza peste tot. Este dificil sa te imbraci pentru serviciu atunci cand sunt 4 grade Celsius dimineata si 21 de grade Celsius pana la ora pranzului. In vreme ce temperatura in sine nu te va imbolnavi, unele boli si afectiuni pot fi agravate de acest frig brusc, de aceste schimbari bruste de temperatura. De exemplu, aceasta vreme rece poate declansa astmul si poate sa inrautateasca bolile respiratorii. Asa ca aminteste-ti sa porti multe straturi de haine in aceste zile. Sursa.
Citeste si: Cum afli daca suferi de BPOC si ce semne are boala
Cancerul la san: 10 reclame puternice care te fac sa vezi riscurile