În urmă cu câţiva ani, oamenii de ştiinţă au emis o ipoteză care spune că există o corelaţie între luna în care te-ai născut şi o paletă largă de boli şi afecţiuni (printre care şi diabetul, dependenţa de nicotină, astmul şi bolile mintale).
Această corelaţie pe care au identificat-o cercetătorii are de-a face cu cantitatea de lumină naturală (adică de la soare) de care mama ta s-a bucurat atunci când era însărcinată cu tine. Iată mai jos câteva concluzii în această direcţie şi vei vedea ce nativi din zodiac sunt mai predispuşi la anumite afecţiuni şi dependenţe.
1. Dependenţa de nicotină
Un studiu din Finlanda a descoperit că bărbaţii care sunt născuţi în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie au un risc crescut de a deveni fumători înrăiţi.
În cazul bărbaţilor care sunt născuţi toamna, oamenii de ştiinţă suspectează că numărul mai mic de ore (cu lumină naturală de la soare) valabile în timpul celor 9 luni de sarcină ale mamelor - precum şi la scurt timp după naşterea lor - ar putea avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării sistemelor de neurotransmiţători, în special asupra receptorilor de dopamină.
Dopamina, o substanţă chimică produsă de creierul nostru, este o parte din ceea ce dă naştere unei pofte mentale de droguri. Nicotina şi alte droguri ce dau dependenţă eliberează dopamină în centrii din creier care sunt responsabili de plăcere şi recompensă.
Dopamina este cea care le oferă fumătorilor un uşor aer de "senzaţii tari" - dar şi cea care le îngreunează eforturile de a se lăsa de fumat.
Este posibil ca genul să aibă un impact asupra dezvoltării receptorilor dopaminei. Studiile arată că femeile născute iarna au un risc scăzut de a deveni dependente de nicotină.
De asemenea, un sondaj mai vechi realizat la nivel naţional în SUA pe 43.000 de americani arată că dependeţa de alcool este mult mai comună în rândul bărbaţilor născuţi toamna şi nu în rândul femeilor.
Zodii care ar putea fi dependente de nicotină: Fecioară, Balanţă, Scorpion, Săgetător
2. Diabetul
Studiile realizate de autorităţile americane au constatat că diabetul de tip 1 este mai comun în rândul copiilor şi adolescenţilor născuţi din aprilie până în iulie. Nivelul vitaminei D din organismul mamei în timpul sarcinii ar putea fi o legătură esenţială între luna naşterii şi diabet, potrivit cercetătorilor.
Vitamina D este numită uneori şi "vitamina soarelui" deoarece este produsă în corpul nostru după expunerea la lumina soarelui. Aşa că o mamă care aşteaptă un copil va avea un nivel mai scăzut de vitamina D în lunile de iarnă.
În cazul copiilor născuţi la sfârşitul primăverii şi începutul verii, acest lucru înseamnă că au avut parte de mai puţină vitamina D în pântecele mamei, în timpul în care celulele lor beta se dezvoltau (n.r. - un hormon numit betatrofină stimulează producerea de celule pancreatice beta, cele care produc insulina).
Iar bebeluşii care au o producţie săracă de celule beta în organism ar putea fi, în cele din urmă, mult mai predispuşi să facă diabet, scrie presa străină.
Zodii care ar putea avea risc crescut de diabet: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu.
3. Boala celiacă sau intoleranţa la gluten
Deficienţa de vitamina D ar putea explica, de asemenea, prevalenţa la boala celiacă (intoleranţa la gluten) în rândul copiilor care îşi serbează ziua de naştere vara.
Boala celiacă determină sistemul imunitar al persoanelor care suferă de intoleranţă la gluten să reacţioneze la alimentele ce conţin gluten, prin atacarea vilozităţilor intestinale (mici proeminenţe din intestinul subţire) şi interacţionând cu absorbţia substanţelor nutritive.
O explicaţie ce serveşte drept alternativă: infecţiile virale ale mamei în timpul sarcinii de la sfârşitul toamnei şi din iarnă ar putea fi transmise mai departe, iar în cazul în care fătul este predispus genetic la boala celiacă, virusul ar putea să afecteze dezvoltarea vilozităţilor intestinale.
Zodii de vară care ar putea suferi de boala celiacă: Gemeni, Rac, Leu, Fecioară
Lumina soarelui este un numitor comun în cazul multor boli legate de anotimpurile în care ne naştem. Aşa că nu uita să îţi iei doza zilnică de soare. Experţii recomandă cel puţin 10 până la 15 minute de expunere directă la soare, de 3 ori pe săptămână, dar există variaţii în funcţie de latitudinea în care este situată zona în care locuieşti şi în funcţie de culoarea pielii. Suplimentele alimentare ar putea fi o opţiune, aşa că nu uita să discuţi cu medicul tău de familie. (Via.)